20.2 C
Chișinău

La a doua zi după vizita lui Blinken, deputații PAS au decis ca terenul fostului Stadion Republican ar putea să fie vândut SUA la un preț mai mic decât cel de piață | VIDEO

Terenul fostului Stadion Republican va putea fi vândut Statelor Unite ale Americii la un preț mai mic decât cel de piață. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Parlament în cadrul ședinței de joi 30 mai. Amendamentul a fost înaintat de către deputatul PAS Andrian Cheptonar, decizia finală fiind votată a doua zi după ce Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a efectuat o vizită la Chișinău.

Astfel, potrivit modificărilor, la articolul 2, textul ”la un preț care nu va fi mai mic decât prețul de piață,” se substituie cu textul ”la un preț negociabil, care nu va fi mai mic decât valoarea estimată în scopul impozitării, înscrisă în registrul bunurilor imobile, valoarea cadastrală,” – se menționează în amendament.

Potrivit deputatului PAS, pe parcursul discuțiilor cu partea americană au fost înregistrate dificultăți și în contextul realizării de către Guvern a sarcinilor prevăzute în legea supusă modificării, unde se stabilește că acesta este responsabil de determinarea valorii bunului imobil și, subsecvent, de negocierea prețului cu partea americană, având ca reper minim obligatoriu această valoare determinantă.

ANDRIAN CHEPTONAR, deputat PAS: „Tentativele efectuate în acest sens de Guvern pentru a stabili valoarea bunului imobil au avut rezultate neconcludente, cu valori aproximative ce variau în cadrul unei marje mult prea mari pentru a servi ca un reper sigur la negocierea prețului bunului cu partea americană. În acest sens, pentru a se veni cu o soluție alternativă fiabilă ce ar contribui la depășirea acestui impas, se propune ca prin intermediul prezentului amendament pragul minim de referință să fie stabilit cu altul mult mai cert și verificabil, și anume cu valoarea estimată în scopul impozitării a imobilului respectiv, înscrisă în registrul bunurilor imobile”.

Amendamentul a fost înaintat prin intermediul inițiativei de modificare a Codului Vamal și a Legii cu privire la gazele naturale, iar Guvernul a emis un aviz pozitiv.

Amintim că Statele Unite și Moldova au semnat în anul 2022 Memorandumul de Înțelegere privind inițierea procedurii de vânzare a fostului Stadion Republican, pentru ridicarea unui nou sediu al Ambasadei SUA la Chișinău. În aprilie curent, s-a anunțat că terenul fostului Stadion Republican de 5,2 hectare , amplasat în centrul Capitalei, ar putea fi vândut către SUA cu circa 15 milioane de euro. Hotărârea cu privirea la vânzarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova a fost luată în 11 iunie 2019 de Guvernul Filip și executată de Guvernul PAS.

Anterior, mai mulți artiști, activiști, reprezentanți ai societății civile și cei ai partidelor de opoziție, și-au manifestat nemulțumirea față de comercializarea terenului, făcând referire inclusiv la lipsa de transparență și distrugerea monumentelor istorice.

Autoritățile au declarat că nu e vorba de un monument istoric ci de un teren lăsat în paragină, iar Ambasada SUA s-a angajat să păstreze porțile fostului stadion și a anunțat investiții de peste 250 de milioane de dolari în acest proiect.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE