20.2 C
Chișinău

După ce Andrei Spînu și-a exprimat indignarea față de investigația PA privind licitațiile de la aeroport, Procuratura Anticorupție anunță că nu va porni o urmărire penală în acest caz | VIDEO

Procuratura Anticorupție nu mai investighează licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău. Instituția a comunicat pentru Canal 5 că nu va porni o urmărire penală în acest caz, pentru că nu ar fi fost găsite probe ce ar indica abuz de putere sau de serviciu în cadrul organizării tenderului. Prin urmare, în 17 mai a fost emisă o ordonanță de refuz. 

Serviciul de presă al PA nu ne-a răspuns însă la următoarele întrebări: dacă în cadrul procesului penal iniţiat au fost audiaţi ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, șeful Agenţiei Proprietăţii Publice Roman Cojuhari, membrii Comisiei de organizare a licitaţiei şi alţi funcţionari, sau au fost examinate doar materiale? Ce s-a constatat în urma audierilor? A fost examinat faptul că până la organizarea tenderului preşedintele Maia Sandu, vicepremierul Dumitru Alaiba, şeful APP Roman Cojuhari s-au întâlnit cu reprezentanţii Lagardere, care a participat la tender, şi dacă acest fapt nu constutuie lobby pentru compania franceză din partea funcţionarilor? Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupţie nu ne-a răspuns la mesaj.

Despre faptul că licitațiile de la Aeroport sunt investigate într-un proces penal, Procuratura Anticorupție a anunțat încă în 3 aprilie. Mai devreme, și CNA a inițiat o cauză administrativă, iar angajații au fost audiați. Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu s-a arătat deranjat însă de pornirea investigației și a declarat că procurorii au decis să facă presiuni publice prin acest dosar.

Mai mult, el a acuzat Procuratura că lucrează pentru Ilan Șor. PA a declarat pentru Canal 5 că își rezervă dreptul să nu comenteze declarații politice, iar procurorul general interimar, Ion Munteanu, dar şi Ilan Şor au dezminţit acuzațiile lui Spînu.

Ulterior și președintele Parlamentului Igor Grosu s-a arătat deranjat de faptul că Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală privind tenderul pentru spațiile comerciale de la aerogară. Acesta a spus că a avut un gust amar că o instituție de drept s-a autosesizat pe acest caz.

Totodată, Grosu a îndemnat pe toată lumea să-l lase pe Spînu în pace, deoarece își face treaba bine.

Între timp, miercuri Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat o nouă licitație publică, a treia la număr, pentru arendarea spațiilor comerciale. Se întâmplă după intrarea în vigoare a amendamentului lui Radu Marian, care, între altele, mai prevede extinderea termenului de locațiune de la 3 la 5 ani, și care a fost promulgat în grabă de șefa statului, Maia Sandu, deși documentul nu are avizul Guvernului, ceea ce se vede cu ochiul liber pe site-ul Parlamentului.

În plus, amendamentul nu a primit nici aprobarea Direcției Juridice a Legislativului. Există aviz doar la proiectul de lege privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, document pe care deputații PAS l-au votat la pachet cu amendamentul inclus. Referitor la noua modificare legislativă, autorul a motivat că a propus-o pentru a interzice privatizarea Aerogării, după care tot el a recunoscut că scopul a fost exclusiv legat de tenderul pentru spațiile comerciale.

Amintim că, cele două licitații anterioare de la Aeroport au eșuat. Mai mulți politicieni din opoziție și experți consideră că pentru ambele tendere s-au impus condiții care favorizează doar compania franceză Lagardere. Și de fiecare dată autoritățile au explicat anularea și noile condiții ale licitațiilor cu dorința de a atrage și mai mulți investitori respectabili, dar până la urmă doar Lagardere a ajuns pe listă.

Amintim că Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei a cerut Procuraturii Anticorupție să ancheteze licitația ție să ancheteze licitația de la aeroport, pentru că, afirma formațiunea, „sunt dovezi clare” despre trucarea concursului, fiind favorizată o singură companie să câștige licitația. O cercetare a licitației a cerut și Partidul MAN, care s-a adresat Centrului Național Anticorupție, invocând nereguli la întocmirea caietului de sarcini. Despre faptul că documentul favorizează o companie anume afirma și activistul politic, Vlad Bilețchi, care ceruse mai multe informații Agenției Proprietății Publice. După răspunsul primit, Bilețchi afirma că acets caiet de sarcini a fost scris pe genunchi sau sub dictare, pentru a avantaja pe cineva și pentru ca nimeni să nu poarte nicio răspundere.

„Încă o confirmare că licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău este o fraudă flagrantă și că nu există nici boare de concurs”, declara el.

Unii reprezentanți ai opoziției, afirmă, în același timp, că, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează compania franceză, acuzații respinse de oficial.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE