20.2 C
Chișinău

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale a lăsat încă cinci posturi tv fără licență de emisie. Care ar fi motivul invocat de instituție | VIDEO

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care a decis sistarea temporară a emisiei Canal 5 și Maestro FM, a lăsat cinci posturi tv fără licență de emisie, prin retragerea actelor permisive. Este vorba de Primul în Moldova, Accent TV, Orizont TV, Canal 2 și Canal 3. Motivul invocat este încălcarea solicitării consiliului de a furniza dosarul complet de informații, în care nu au fost prezentate datele despre toate conturile sale bancare. unui singur cont bancar, în timp ce ar deține 5 și, respectiv, câte 8 alte conturi în diferite bănci. În cazul fiecăreia, ar fi fost identificate tranzacții ce ar confirma afilierea cu Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Posturile TV menționate nu au comentat deocamdată decizia consiliului.

Printre participanții la ședința acestei structuri se numără premierul Dorin Recean, directorul Agenției de Investiții, cel al SIS și CNA, ministrul Mediului, al Agriculturii, Justiției, directorul APP, dar și șeful Serviciului Vamal.

Canal 5 a solicitat instituţilor respective să ne confirme dacă într-adevăr au avut reprezentanți la această ședință şi să ne spună la ce oră a avut loc întrunirea, ce decizii au fost adoptate și care au fost argumentele ce au stat la baza retragerii licențelor celor cinci televiziuni. Serviciile de presă ale instituțiilor enumerate nu ne-au răspuns însă la mesaj, iar directorii acestora nu au reacționat la apelurile noastre.

Anterior, când a avut loc ședința Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, la care s-a decis sistarea licenței Canal 5, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că nu a participat la discuții. Numele său însă figura în procesul verbal.

Ședința din 24 mai a fost ultima a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, organizată de Agenția Națională a Investițiilor, după ce secretariatul Comisiei a fost preluat de Agenția Servicii Publice.

Textul hotărârii și procesul-verbal al ședinței a fost publicat de Consiliu abia pe 30 mai. Reprezentanții Orizont TV, fondatorul căruia este compania Arhidoc, au declarat pentru Canal 5 că la dispoziția autorității au fost puse absolut toate documentele solicitate, inclusiv confirmarea tuturor tranzacțiilor în valoare de peste 10.000 de lei, pentru anii 2022, 2023 și 2024, cu indicarea conturilor curente.

În ceea ce privește afilierea cu Plahotniuc și Șor, așa cum reiese din documentele publicate de Consiliu, nu este clar cum anume și pe baza căror fapte s-au făcut astfel de concluzii. Reprezentanții Orizon TV insistă că acțiunile Consiliului de Investiții

Strategice, a cărui componență este aproape identică cu cea a Comisiei pentru Situații de Urgență, condusă, la fel de premierul Recean, sunt motivate politic și reprezintă o persecuție față de pozițiile și materialele, neconvenabile guvernării, pentru că prezintă critic situația din țară.

Cât despre postul de televiziune Primul în Moldova, căruia, la fel, i-a fost retrasă licența prin hotărârea din 24 mai a consiliului, menționăm că aceasta expirase în decembrie 2023, iar Consiliul Audiovizualului refuzase să o extindă.

Amintim că, pe 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, care gestionează CANAL 5 și MAESTRO FM.

În reacție, Canal 5 a declarat în repetate rânduri că toate acuzațiile aduse postului TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Cu referire la subiect, opt asociații de media au declarat că, anterior, mecanisme juridice ce presupun sistarea emisiei fără o decizie de judecată au fost declarate necostituționale, și, prin urmare, organizațiile au recomandat autorităților să renunțe la astfel de practici. În același timp, sistarea emisiei Orizont TV, alături de alte cinci posturi tv, a fost condamnată de mai multe ONG-uri de media, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul „Acces-Info”, care au reproșat lipsa argumentelor și probelor ce au stat la baza deciziei.

Menționăm că Moldova a coborât trei poziții în topul Libertății Presei, realizat de organizația Reporteri Fără Frontiere. Organizația franceză atenționează că starea de urgență impusă din cauza războiului din Ucraina a fost folosită de autorități pentru a suspenda licențele mai multor posturi de televiziune în ajunul alegerilor din 2023, fără transparență adecvată cu privire la motivele acestei decizii.

În reacție, Canal 5 a declarat în repetate rânduri că toate acuzațiile aduse postului TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Postul TV – Canal 5 activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu. Canal 5 a fost monitorizat de multe ori și nu a avut niciodată încălcări ale articolelor care ar putea duce la o pedeapsă atât de dură precum suspendarea licenței.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE