13.9 C
Chișinău

Victoria Furtună: Reforma justiției a actualei guvernări este un eșec total, iar politica adoptată de PAS nu va aduce rezultate nici în următorii patru ani | VIDEO

Reforma justiției a actualei guvernări este un eșec total, iar politica adoptată de PAS nu va aduce rezultate nici în următorii patru ani. Declarațiile în acest sens au fost făcute de fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună la o emisiune de la N4.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror anticorupție: „Consider reforma în justiției un eșec a prezentei guvernări, nu le-a reușit absolut deloc, ba mai mult, a paralizat acest sistem care nu este funcțional și cred că în viitorul apropiat nu se reabilitează, dar dacă rămân la guvernare încă patru ani, atunci încă patru ani cetățeanul simplu nu va beneficia de revendicarea dreptului său personal, atunci când a intrat într-un litigiu cu o persoană sau cu statul”.

În opinia acuzatorului, cel mai corupt domeniu din Moldova este însăși reforma în justiție. ea ce se întâmplă în justiție este o parte componentă a corupției.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror anticorupție: „Reforma în justiție nu trebuie făcută instituțional, dar național din toate domeniile. În primul rând, cetățenii trebuie să știe ce înseamnă corupție, ce înseamnă a oferi mită și a primi mită și care sunt rezultatele acestea de moment, nu de viitor fiindcă noi trebuie să înțelegem că actele de corupție are doi beneficiari – cel care oferă mită și cel care primește mită. Atunci când tu lupți cu corupția la propriu, atunci tu știi că instituțiile statului funcționează, tu știi că în instituțiile acestea sunt angajate persoane care au o expertiză profesională în spate și deciziile acestora sunt asumate. La moment, deciziile nu sunt asumate și ei nici nu i-au careva decizii pentru a ameliora situațai în domeniul justiției”.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează cele menționate de Furtună.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul său anual privind situația drepturilor omului în Republica Moldova. Experții au menționat că fenomenul corupției rămâne larg răspândit în țara noastră, iar independența justiției este în continuare o problemă serioasă din cauza justiției selective, în care legea nu a fost aplicată în mod egal pentru toți, dar aplicată în mod selectiv din motive politice.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a constatat că, deși autoritățile moldovenești au luat unele măsuri pentru a combate corupția, acestea au fost în mare parte nereușite. Și Fredoom House a constatat într-un studiu că justiția în țara noastră continuă să fie selectivă, iar actul este influențat de un grup de interese din interior, susținut de unii reprezentanți ai Guvernului. Ministrul Justiției spunea atunci că nu a studiat rapoartele. Și unii experți de la Chișinău au spus că că acest proiect este neargumentat, costisitor și dificil de implementat. Recent, deputatul Radu Marian a declarat că PAS mai are nevoie de încă un mandat pentru a finaliza reformele din sistemul justiției.

Anterior, Victoria Furtună a anunțat că își creează o asociație obștească, care va monitoriza și va dezvălui și cazuri majore de corupție. Potrivit acesteia, experții asociației vor face rapoarte de analiză și le vor trimite instituțiilor de urmărire penală pentru a cerceta abuzurile comise de persoane publice sau cu funcții înalte în stat. Fostul procuror a numit și domeniile care, în opinia sa, trezesc cele mai multe suspiciuni de corupție și scheme frauduloase. Printre acestea se numnără sistemul „Prevetting/Vetting”, operațiunile de cumpărare și transport de gaze naturale și sfera achizițiilor publice.

Amintim că, procurorul Anticorupție Victoria Furtună și-a anunțat demisia în 11 martie, după ce ar fi fost declarată de SIS „o amenințare la adresa securității naționale” şi i-ar fi fost restricţionat accesul la materialele dosarului pe care îl instrumentează.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE