6.6 C
Chișinău

Sondaj iData: Ilan Șor, printre cei mai activi politicieni, în timp ce Blocul politic ”Victorie” ar obține 29 de mandate în Parlament, în caz de anticipate | VIDEO

Oamenii cred că Maia Sandu, Ilan Șor și Igor Dodon au fost cei mai activi politicieni din ultimile 30 de zile. Acestea sunt datele unui sondaj realizat de IData în luna mai a acestui an. Șeful statului a acumulat un scor de 18.9%, în dreptul lui Ilan Șor au bifat aproape 11 la sută din cei intervievați, iar 7,3 la sută au spus că Igor Dodon a fost cel mai activ în ultima lună. În dreptul lui Renato Usatîi, Ion Ceban și Dorin Recean au bifat între 2 și 2,9 procente.

Datele mai relevă că în cazul în care ar avea loc alegeri parlamentare PAS, BCS și Blocul „Victorie” sunt singurele forțe ce vor trece în viitorul Parlament. Pentru partidul de guvernare ar vota 38.2% din cei intervievați.

Blocul Victorie ar obține 20,4 la sută, iar PSRM – 19.5%.Blocul Împreună și PDCM se află la limita pragului de trecere cu 4.9% și 4.2%.

Ce ține de repartizarea mandatelor, atunci, potrivit chestionarului, PAS nu ar mai avea o majoritate în Parlament. Formațiunea ar obține 49 de mandate, Blocul „Victorie” s-ar alege cu 29 de fotolii de deputat, iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 25”. La această întrebare nu sunt luate în calcul voturile din diasporă și stânga nistrului.

Totodată, peste 44 la sută din respondenţii sondajului realizat de iData, cred că lucrurile în țara noastră merg într-o direcție greșită, iar peste 42% spun că direcția în care se îndreaptă Republica Moldova este corectă.

Oamenii ai mai fost întrebați dacă dețin sau nu cetățenia României. 72,4% au spus că nu, iar 24,8 la sută au menționat că da.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.022 de persoane din 304 localități. Perioada de culegere a datelor a fost 22-27 mai, iar eroarea maximă de eșantionare este 3%.

Anterior, atât reprezentanții Guvernului cât și ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate au spus că nu comentează datele sondajelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE