14.4 C
Chișinău

Protest cu îmbrânceli şi reţineri ale activiștilor din Găgăuzia la Chişinău, în timpul vizitei lui Blinken: Manifestanții au cerut ca Moldova să nu fie implicată în acțiuni militare | VIDEO

Un protest cu îmbrânceli şi reţineri a avut loc în Chişinău. Zeci de persoane din Găgăuzia s-au adunat la Porțile Orașului, înainte de vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Manifestanții au cerut pace şi ca „Moldova să nu fie implicată în acțiuni militare”.

În scurt timp, protestul a degenerat în schimb de replici și altercații cu forțele de ordine. Primul a fost reținut activistul civic din Găgăuzia, Mihail Vlah.

Ulterior poliţiştii au mai reţinut câţiva bărbaţi.

În timpul altercaţiilor cu poliţiştii o femeie cu o fetiţă în braţe a căzut şi s-a rănit la picior.

Ulterior poliţiştii au reţinut şi două femei.

Potrivit deputatului Alexandr Suhodolschi care a postat video cu reţinerea celor două femei, „polițiștii au uitat că au mame, soții, surori, fiice. Ei îndeplinesc cu devotament ordinele trădătorilor Patriei, dușmanilor poporului și slujitorilor Occidentului. Dar regimul galben va pleca, iar acești oameni, care poartă uniforma fără merit, vor trebui să răspundă în faţa poporului conform legii!”.

Prim-vicepreședintele Comitetului Executiv din Găgăuzia, Ilia Uzun, s-a deplasat la Inspectoratul de Poliție Botanica ca să-i susţină pe locuitorii reținuți ai autonomiei și să ceară eliberarea acestora.

ILIA UZUN, prim-vicepreședintele Comitetului Executiv din Găgăuzia: „Vreau să amintesc conducătorilor țării noastre, în special, doamnei Maia Sandu: când ea protesta în orașul de corturi, spunea că luptă pentru democrație, libertate etc. Acum, reiese, că tot ce a spus a fost o făţărnicie. De ce face asta? Pentru că înțelege că a eșuat, nu a putut realiza nimic, țara trăiește în sărăcie, oamenii pleacă, natalitatea a scăzut aproape dublu, oamenii sunt nemulțumiți de viață. Prin urmare, faptul că au fost închişi activiştii noştri civici Mihail Vlah şi Vasili Novac – arată că Sandu se teme de adevăr”.

Ulterior, activistul civic Mihail Vlah a fost eliberat. El a declarat că reținerea sa nu a fost justificată.

MIHAIL VLAH, activist civic din Găgăuzia: „Abuz, uzurpare și suntem într-un stat polițienesc. Conducerea Poliției îndeplinește întocmai ordinele doamnei Sandu. Eu eram pe trotuar, nu deranjam pe nimeni, nu încălcam nimic, mai mult, mau amuzat când mi-au sucit brațele, apoi au aplicat articolul, precum că eu aş fi bătut polițiştii acolo, i-aş fi amenințat, iar ei se apărau”.

Potrivit Poliției, „bulevardul Dacia a fost blocat intenționat de către un grup de persoane care aparțin organizației criminale “Șor” și care au venit preponderent din Găgăuzia. IGP precizează că aceștia au ignorat în mod abuziv decizia Primăriei Chișinău și cerințele Poliției de a nu bloca partea carosabilă, motiv pentru care organizatorii au fost conduși la Inspectoratul de Poliție pentru documentare.

Ul alt protest a avut loc la Ambasada SUA din Chișinău. Şi manifestanţii din aripile tinere ale partidelor din Blocul politic „Victorie” au scandat că Republica Moldova nu are nevoie de NATO și că influența americană asupra țării trebuie eliminată. Oamenii au afișat bannere prin care i-au transmis lui Blinken să se întoarcă acasă. În timpul protestului, aceștia s-au stropit cu o soluție lichidă de culoare roșie.

Participanții au accentuat că sprijină o politică externă neutră și că doresc ca Republica Moldova să rămână nealiniată în conflictele internaționale. Ei au menționat că vizita lui Blinken reprezintă o formă de presiune asupra politicii interne a țării și au subliniat importanța păstrării suveranității și independenței Republicii Moldova, fără intervenții externe. Ambasada SUA din Chişinău nu a reacţionat deocamdată la aceste acţiuni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE