15.2 C
Chișinău

„Ne-am pierdut locul de muncă, dar avem voce”. Flashmob cu baloane negre al jurnaliștilor de la mai multe posturi tv închise, în timpul vizitei oficialului american, Antony Blinken | VIDEO

În ziua vizitei în Moldova a secretarului de sat american, Antony Blinken, jurnaliștii de la mai multe posturi tv închise au organizat un flashmob în care au vrut să atragă atenția oficialului din țara, care spune că întruchipează democrația, asupra proceselor total anti-democratice de la noi. Reporterii unuia dintre cele 13 posturi tv închise de puterea PAS au vrut să-și exprime nedumerirea față de ceea ce declară guvernarea și acțiunile total opuse pe care le întreprinde, și care nici pe departe nu reprezintă valorile libertății și ale democrației, dar și față de faptul că partenerii occidentali închid ochii la acțiunile autorităților moldovenești. Colegii noștri au lansat în aer baloane negre, ce simbolizează că în Moldova democrația este în doliu, și pe care erau scrise mesaje cum ar fi: ”ne-am pierdut locul de muncă, dar avem voce”.

SVETLANA CURMEI, producător Canal 5: „Prin acțiunea noastră de azi am vrut să transmitem lumii întregi, dar și oaspeților care se află în Chișinău despre faptul că în Moldova, de când a venit la putere partidul de guvernământ PAS și Maia Sandu, absolut nu se respectă drepturile elementare ale democrației și libertății – sunt închise posturi TV, este periculos să-ți expui punctul de vedre, 13 posturi TV au fost închise în puțin mai mult de un an și nu reușim să ne facem dreptate în instanțele de judecată, de aceea sperăm foarte mult că țările cu care voiam să ne asemănăm, ca fiind niște exemple ale democrației, vor atrage atenție puterii de la Chișinău că așa nu se poate – ceea ce face guvernarea noatsră nu este democrație”.

Colegii noștri l-au întrebat pe Antony Blinken, și și-au exprimat speranța că acesta îi va auzi, cum poate un stat ce întruchipează democrația să susțină un alt stat în care această formă de guvernare este suprimată.

PARASCOVIA BLANARI, jurnalist Canal 5: „Sistarea licenței Canal 5 de către autorități este nejustificată, deoarece postul nostru nu a încălcat nicio prevedere legală care să impună o astfel de măsură severă, decizia autorităților nu reprezintă altceva decât o formă de cenzură și aici ne punem întrebarea cum un stat democratic care promovează valorile democratice vine să susțină un alt stat care suprimă aceste valori și am vrea ca domnul secretar de stat al SUA să răspundă la această întrebare”.

OLESEA CAIREAC, prezentatoare Canal 5: „În țara nostră a venit reprezentantul unei țări ce întruchipează democrația. După cum știți, democrația, cuvântul în sine, este tradus ca puterea poporului, chiar dacă ne uităm undeva în Wikipedia, adică este un sistem politic bazat pe metoda de luare a deciziilor colective cu influență egală a participanților asupra rezultatului proces. Nu prea înțeleg unde este acum democrația în țara noastră, dacă oamenii vorbesc despre lucruri complet diferite, dacă oamenii sunt revoltați, dacă se închid canale, dacă vorbim de un fel de efort în niște vectori, dar oamenii vorbesc despre altele”.

Și mai revoltător, spune reporterul Canal 5, Vitalii Poleacov, este că guvernarea PAS procedează într-o manieră represivă cu jurnaliștii și politicienii incomozi pe fundalul discuțiilor de integrare europeană.

VITALIE ROTARI, jurnalist Canal 5: „Este dureros că în țara noastră s-a întâmplat ceva cu libertatea cuvântului, iar dacă s-o spunem pe șleau – libertatea cuvântului pur și simplu a fost omorâtă, pentru că să închizi în mai puțin de doi ani 13 posturi tv și câteva zeci de portaluri de știri e ceva ieșit din comun. Paradoxul e că toate astea se fac pe fundalul discuțiilor despre integrare europeană, respectarea valorilor democratice. Cum se poate întâmpla așa? Aici vorbiți despre una, dar faptele sunt altele. Actuala guvernare poate fi numită guvernarea dublelor standarde, de fiecare dată ne arată acest lucru, iar noi ne convingem că e așa”.

Amintim că, decizia de sistare temporară a emisiei Canal 5 a fost luată în 20 martie. Astfel, peste două zile jurnaliștii postului nostru au protestat la Delegația Uniunii Europene din Moldova și au organizat un flashmob în fața misiunii diplomatice, dar au semnat și o Declarație publică în care au atras atenția asupra unui nou atac asupra libertății mass-media în Republica Moldova. Reprezentanți ai delegației au spus atunci că ambasadorul UE, Janis Mazeiks, nu poate ieși pentru o discuție.

Anterior, în cazul închiderii altor televiziuni, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks s-a arătat nedumerit de faptul că autoritățile de la Chișinău nu au prezentat niciun argument vizavi de blocarea celor șase posturi de televiziune și 30 de site-uri. În opinia diplomatului, este important ca în viitor, Chișinăul să sporească rolul Consiliului Audiovizualului, pentru ca astfel de decizii să nu ridice semne de întrebare.

În ceea ce-l privește pe oaspetele american, jurnaliștii Canal 5 l-au îndemnat pe acesta să le propună politicienilor de la guvernare, dacă nu respectă propria Constituție, să se uite ce scrie în cea a Statelor Unite, și anume că fără libertate, omul e o sincopă. În legea supremă a SUA se spune că ”Libertatea e libertatea ființei de a respira, dacă nu poate, legea e prea strictă”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE