1.1 C
Chișinău

În pofida nemulțumirilor și protestelor, alte șapte școli urmează să fie lichidate prin absorbție de către alte instituții. Proiectul ministerului Educației a fost aprobat de Guvern | VIDEO

Alte șapte școli, inclusiv Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, urmează să fie lichidate prin absorbție de către alte instituții. Cel puțin asta prevede un proiect de hotărâre prezentat de Ministerul Educației și aprobat miercuri în cadrul ședinței de Guvern.

GALINA RUSU, secretar de stat al Ministerului Educației: „Instituția publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți se reorganizează prin fuziunea instituției publice Școala Profesională din Alexandreni, Sângerei. Colegiul Pegadogic ”Ion Creangă” prin fuziunea Colegiului Gheorghe Asachi din Lipcani, Școala Profesională din Cupcini, Edineț prin fuziunea Școlii Profesionale din Corbu, Dondușeni. Școala Profesională din Rîșcani prin fuziunea Școlii Profesionale din Glodeni. Școala Profesională din Orhei prin fuziunea Școlii Profesionale din Rezina și Școlii Profesionale din Telenești. Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău prin fuziunea Colegiului Tehnologic din Chișinău. Școala Profesională din Ceadîr-Lunga prin fuziunea Școlii Profesionale din Vulcănești UTA Găgăuzia”.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Galina Rusu a motivat închiderea instituțiilor prin faptul că, în acestea, numărul de elevi este prea mic pentru ca acestea să funcționeze eficient.

GALINA RUSU, secretar de stat al Ministerului Educației: „Constatăm că mijloacele financiare alocate instituțiilor cu un număr mic de elevi sunt utilizate pentru întreținerea spațiilor și plata personalului tehnic în detrimentul calității procesului educațional. Mai mult decât atât, atelierele și laboratoarele nu funcționează la capacitatea optimă, ceea ce reprezintă o ineficiență structurară”.

Potrivit secretarului de stat, procesul de instruire se va desfășura în instituțiile existente până la absolvire. Anterior, profesorii și directoarea Colegiului Tehnologic din Chișinău, care urmează să fie absorbit de Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, s-au arătat dezamăgiți și nemulțumiți de decizia Ministerului Educației. Au contestat o astfel de hotărâre și angajații Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani, care au protestat și au cerut autorităților să renunțe la ideea de comasare a instituției lor, pentru că reforma va lăsa fără loc de muncă zeci de profesori, iar sute de elevi vor avea de suferit, pentru că această cea mai nordică instituție este amplasată la 130 de kilometri de Bălți, unde va fi transferată conform proiectului de fuzionare.

Amintim că, pe lângă instituțiile de comasarea cărora s-a vorbit miercuri, încă opt școli profesionale și colegii cu puțini studenți vor fuziona cu altele. În proiectul în acest sens al Ministerului Educației se spune că după fuzionare, angajații vor trece la instituțiile care absorb. Dar, în cazul imposibilității transferului, disponibilizarea se va face în conformitate cu legislația muncii.

De la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat și câteva universități, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste. Totodată, un alt proiect al instituţiei prevede trecerea elevilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE