21.6 C
Chișinău

Autoritățile închid școli profesionale și deschid militare: Un colegiu militar va fi înființat pe lângă Academia Militară „Alexandru cel Bun | VIDEO

Autoritățile închid unele școli profesionale și deschid altele militare. Una dintre acestea urmează se va regăsi în subordinea Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, ca școală de invățământ profesional tehnic. Autorii inițiativei, care a și fost aprobată de guvern, susțin că Armata Națională se confruntă cu un deficit de tehnicieni militari calificați, ceea ce afectează capacitățile operaționale ale armatei.

SERGIU PLOP, secretar de stat la Ministerul Apărării: „Colegiul Militar va fi creat ca o subdiviziune structurală a Academiei Militare, care va oferi programe de formare profesională post-secundară în domeniul milităriei la specialitățile infanterie și artilerie. În cadrul colegiului Militar, își vor face studiile fete și băieți care au absolvit ciclul gimnazial”.

Potrivit proiectului, pentru a fi admiși, elevii vor trebui să treacă un test de inteligență și o pregătire fizică. Pe parcursul celor patru ani de studii, tinerii vor primi cazare, mâncare și bursă din contul bugetului Armatei Naționale.

Totodată, după absolvire, elevii vor avea un loc de muncă garantat în una din unitățile militare ale Armatei Naționale. Colegiul va avea nevoie de 12 cadre didactice și ar urma să pregătească anual 60 de tehnicieni militari. Noua instituție ar urma să fie înființată din 1 iunie 2024. Anual, ministerul va cheltui peste 4,7 milioane de lei pentru a acoperi necesitățile financiare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE