6.1 C
Chișinău

Anatolie Nosatîi: În prezent, nu există amenințări directe la adresa securității statului | VIDEO

În prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Declarația aparține ministrului Apărării Anatolie Nosatîi și a fost făcută în cadrul unui interviu oferit Agenției Moldpres.

”Sunt peste doi ani de când Federația Rusă a început un război nejustificat în Ucraina. Acesta influențează, într-un mod fără precedent, dinamica mediului de securitate regional și internațional. Cel mai tragic este că el continuă să facă victime și să distrugă vieți nevinovate. Având un război la graniță, R. Moldova a fost și este afectată din multe puncte de vedere. Totuși, în prezent, nu există un risc militar iminent la adresa securității republicii noastre și asta datorită curajului și eroismului forțelor armate și cetățenilor ucraineni care-și protejează independența, suveranitatea și integritatea teritorială”.

Nosatîii a mai precizat că potrivit Articolului 11 al Constituției, R. Moldova este un stat neutru, dar a făcut referire la Hotărârea Curții Constituționale din anul 2017, care stipulează clar că în cazul unor amenințări la adresa valorilor fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile R. Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestor amenințări.

”La fel, participarea R. Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate. Și încă un punct important fixat în această Hotărâre zice: „dislocarea pe teritoriul R.Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. () Neutralitatea ne obligă să dezvoltăm și să modernizăm capacitățile de apărare, să construim o armată instruită la standarde internaționale, dotată corespunzător, o armată în care cetățenii să aibă încredere. Este un angajament ferm, care presupune multă muncă, resurse și timp. Până în prezent, am reușit să facem pași importanți și concreți în această direcție și nu ne vom opri aici” .

Menționăm că, în ultima perioadă, Armata Națională desfășoară exerciții anuale cu rezerviștii Forțelor Armate.

Totodată, au loc diferite operațiuni aeriene, unde militarii moldoveni se antrenează alături de colegii lor români și americani. Mai mult, militarii moldoveni au participat și la cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române. Totodată, pe teritoriul Moldovei s-au desfășurat exerciții comune cu militari români sub instructajul comandcomandanților americani.

De la izbucnirea războiului în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare, prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, până la aproximativ un miliard 700 de milioane de lei. Iar anul acesta este estimat la aproape 2 miliarde de lei, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane de lei față de cel din 2023.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE