Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat o nouă licitație publică pentru arendarea spațiilor comerciale. Se întâmplă după intrarea în vigoare amendamentul lui Radu Marian, care, între altele, mai prevede extinderea termenului de locațiune de la 3 la 5 ani și care a fost promulgat în grabă de șefa statului, Maia Sandu, deși documentul nu are avizul guvernului, ceea ce se vede cu ochiul liber pe site-ul Parlamentului. În plus, amendamentul nu a primit nici aprobarea Direcției Juridice a legislativului. Există aviz doar la proiectul de lege privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, document pe care deputații PAS l-au votat la pachet cu amendamentul inclus.
Potrivit administrației Aeroportului, tenderul se va desfășura în două loturi – unul se va face separat pentru magazine și altul pentru restaurante. De asemenea, a fost redus de la 10 la 7 numărul de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea.
Iar ”criteriile obligatorii au fost reformulate, cu includerea explicațiilor suplimentare, fără a lăsa loc de interpretări”, se spune în comunicatul aerogării.
Companiile pot depune cereri pentru participare la licitație în perioada 1-24 iunie curent. Examinarea dosarelor va avea loc între 25 iunie și 26 iunie, iar câștigătorul va fi anunțat pe 27 iunie 2024.
Precizăm că, în data de 14 mai, deputatul PAS Radu Marian a anunțat pe pagina sa de Facebook că perioada de chirie a spațiilor comerciale pe Aeroportul Internațional Chișinău poate fi extinsă de la trei la cinci ani. Referitor la noua modificare legislativă, autorul a motivat că a propus-o pentru a interzice privatizarea AIC, după care tot el a recunoscut că scopul a fost exclusiv legat de licitația pentru spațiile comerciale. Maia Sandu a promulgat atunci modificarea legii.
Amintim că, cele două licitații de la Aeroport au eșuat. Mai mulți politicieni din opoziție și experți consideră că pentru ambele tendere s-au impus condiții care favorizează doar compania franceză Lagardere. Și de fiecare dată autoritățile au explicat anularea și noile condiții ale licitației cu dorința de a atrage și mai mulți investitori respectabili, dar până la urmă doar Lagardere a ajuns pe listă.
Reprezentanții acesteia s-au întâlnit anterior cu președintele Maia Sandu, ministrul Economiei Dumitru Alaiba și cu șeful APP Roman Cojuhari. Totodată, potrivit unor reprezentanți ai opoziției, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează compania franceză, acuzații respinse de oficial.
Organizarea licitațiilor a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție care efectuează verificări, ceea ce l-a înfuriat pe Andrei Spînu. Menționăm că, potrivit unui sondaj prezentat săptămâna trecută de IMAS, 55% dintre respondenți consideră licitația trucată, prin care se încearcă ca firma câștigătoare să fie declarată compania care convine celor aflați la putere. Doar 17% dintre cei chestionați cred că licitația este corectă și transparentă, în timp ce 28% nu au răspuns sau nu au o opinie clară în acest sens.