12.7 C
Chișinău

UE refuză să divulge conținutul corespondenței cu Guvernul Moldovei privind sancțiunile împotriva lui Ilan Șor. Avocat: „Ne vom adresa în toate instanțele internaționale, aceste documente ar putea conține date eronate” | VIDEO

Uniunea Europeană refuză să divulge conținutul corespondenței cu Guvernul Republicii Moldova privind sancțiunile împotriva politicianului Ilan Șor. Despre asta a anunțat avocatul acestuia, Aureliu Colenco într-o postare pe pagina sa de Facebook, care a publicat și răspunsul reprezentanților UE.

Colenco a declarat pentru Canal 5 că în 2023, echipa de avocați a lui Ilan Șor atât din Republica Moldova, cât și din SUA și Marea Britanie a depus o plângere la Curtea europeană de jurisdicție generală împotriva sancțiunilor internaționale impuse de către UE politicianului și a solicitat Uniunii Europene informațiile care au stat la baza introducerii acestor sancțiuni.

Reprezentanții UE însă au refuzat să publice corespondența cu guvernarea de la Chișinău și au declarat doar că sancțiunile au fost introduse în baza a 14 documente, fără a divulga conținutul acestora, pentru a nu afecta relațiile Uniuneii Europene cu Moldova, potrivit lor. Avocatul Aureliu Colenco a calificat acțiunea o măsură fără precedent și declarat că avocații politicianului Ilan Șor se vor adresa în toate instanțele internaționale, întrucât ascunderea conținutului corespondenței ar putea conține date eronate.

AURELIU COLENCO, avocat: „Noi considerăm, în primul rând că Uniunea Europeană, la moment încalcă dreptul avocaților la un proces echitabil însuși prevăzut chiar și de nenumărate hotărâri a CEDO. Mai mult ca atât, noi considerăm că pentru a accede la o justiție, să spunem așa, normală, deoarece noi intenționăm să depunem o cerere în instanțele de judecată privind anularea acestor sancțiuni, chiar și am depus deja. Însă, noi considerăm că este o ascundere a unor documente și aceste documente, noi considerăm că pot fi, se conține unele date eronate, care au fost prezentate la Uniunea Europeană și nu conțin careva probe, deoarece din conținutul scrisorii, noi am primit că sunt numai 13 file și așa mai departe. De aceea, în baza la aceste 13 file nu putea Uniunea Europeană fără careva probe concludente să emită aceste sancțiuni. Noi totuși continuăm să ne adresăm în instanțele internaționale și consider că reieșind din răspunsul acesta cât și din a ceea ce se întâmplă pe cauza dată în privința anulării sancțiunilor, noi considerăm că noi o să avem izbânzi de câștig pe cauza aceasta”.

Aureliu Colenco a declarat că secretizarea documentelor în scopul protejării relațiilor cu guvernarea de la Chișinău demonstrează, încă o dată, că sancțiunile au fost aplicate la cererea Chișinăului ca instrument de înlătura orice opozițe politică.

AURELIU COLENCO, avocat: „Mi se pare că Uniunea Europeană urmează să adopte careva sancțiuni în baza la probe, în baza la hotărâri de instanță și așa mai departe, irevocabile și definitive. Cum așa? De aceea, aici însuși răspunsul Uniunii Europene la avocații lui Ilan Șor denotă cu certitudine faptul că sancțiunile au fost puse la rugămintea guvernării de la Moldova și are un scop numai pentru faptul ca opoziția în Republica Moldova să nu mai existe”.

Avocatul a mai declarat că Ilan Șor are tot dreptul să cunoască în baza căror argumente i-au fost impuse sancțiunile internaționale, pentru a putea continua procesul juridic în vederea anulării sancțiunilor impuse lui.

AURELIU COLENCO, avocat: „- Sunt nenumărate legi internaționale, mai mult ca atât, chiar și, să spunem așa, chiar și legislația Republicii Moldova aceasta prevede. Dacă în privința unei persoane au fost impuse sancțiuni europene, el se adresează în baza la ce aceste sancțiuni, au fost primite în privința dumnealui și Uniunea Europeană urmează să prezinte materialele, convorbirile, scrisorile și așa mai departe în baza la care persoană deja decide, el se adresează în instanța de judecată privind anularea acestor sancțiuni ori nu. De aceea, noi intenționăm că totuși deja va fi o acțiune în instanțele internaționale în privința Uniunii Europene, privind refuzul de a argumenta de ce și în baza la ce au fost trimise sancțiunile internaționale în privința lui Ilan Șor. Dar asta deja, eu consider că este o tăinuire a materialelor și acest fapt denotă că ele au fost puse în baza la careva rugăminți a guvernării, dar nu în baza probelor care au servit real pentru primirea acestor sancțiuni”.

Amintim că, mai multe ţări europene și SUA au impus sancţiuni împotriva unor politicieni de la Chişinău printre care și lui Ilan Șor pentru presupusă implicare în destabilizarea R. Moldova și legături cu securitatea rusă. Asta deși nu au fost prezentate argumente ce a stat la baza deciziei și de ce sunt vizate anume aceste persoane, pe lângă Ilan Șor fiind vorba și de Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika. Ulterior, Guvernul a avizat o serie de completări la legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, aprobată încă în 2016. În redacția actuală, legea prevede sancțiuni contra guvernelor, entităților nestatale și persoanelor fizice. Iar la începutul lui aprilie, majoritatea parlamentară PAS, a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede lipsirea de cetăţenie moldovenească a subiecților restricțiilor internaționale. Proiectul urmează să fie examinat în a doua lectură.

Potrivit autorilor proiectului, Serviciul de Informații și Securitate va fi împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetățeniei și, după caz, să sesizeze Agenția Servicii Publice în vederea inițierii acestei proceduri. Inițiativa a fost criticată dur de mai mulți experți, care consideră că retragerea cetățeniei în baza unor astfel de sancțiuni contravine legislației moldovenești și dreptului internațional.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE