Deputatul PAS, Olesea Stamate se bucură că a fost anulată licitația de la aeroport. În cadrul unei emisiuni de la N4, parlamentarul a menționat că cei implicați în desfășurarea tenderului ar trebui să învețe lecția și să țină cont de ea atunci când vor decide să anunțe un nou concurs privind darea în chirie a spațiilor comerciale de la aerogară.
OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Eu mă bucur că a fost anulat. Nu am văzut vreun anunț cu privire la lansarea noii licitații, am văzut doar o comunicare din partea Agenției Proprietății Publice către aeroport, în care APP îi solicită să revizuiască caietul de sarcini și să modifice anumite prevederi, bazându-se pe experiența mai puțin reușită în cadrul primei licitații. Respectiv, vreau să văd și eu caietul de sarcini următor și să vedem în ce măsură au învățat lecția din precedenta licitație și au ținut cont de recomandările APP.
– De ce autoritățile statului nu pot să clarifice atâta timp?
– Eu am avut o opinie cu privire la acele cerințe, care au fost un pic prea înguste pentru acea licitație și, respectiv, rezultatele primei licitații, în mare parte, asta au și arătat că cerințele au fost prea înguste. Sper că au învățat lecția și că următoarele cerințe care vor fi anunțate vor fi de altă natură”.
Stamate a fost întrebată despre proiectul de lege propus de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, care are drept scop extinderea termenului contractului cu potențialul beneficiar de la 3 la 5 ani, și dacă există un aviz din partea Guvernului.
OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Eu nu am verificat, comisia responsabilă este cea pentru economie, buget și finanțe. Atunci când fac raportul pentru lectura întâi și doi, ei trebuie să se asigure că există expertiza anticorupție, avizul Guvernului… Eu nu am verificat.
– Fără avizul Guvernului nu poate fi votat sau se mai întâmplă?
– De regulă, de cele mai multe ori, în 99,9% din cazuri, nu se votează fără avizul Guvernului. Constituția spune că nu pot fi votate fără avizul Guvernului proiectele ce au impact financiar. Dar asta nu are impact financiar, în principiu. Dar și în celelalte cazuri, când nu există impact financiar, de cele mai multe ori, cred că a fost o singură excepție, se votează, de regulă, doar cu avizul Guvernului”.
Pe site-ul Parlamentului putem vedea cu ochiul liber că amendamentul propus care se referă la includerea ”Aeroportului Chișinău” în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, executivul nu a dat aprobare așa cum nu este nici acordul Direcției Juridice a legislativului. Există aviz doar la proiectul de lege privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, document pe care deputații PAS l-au votat la pachet cu amendamentul inclus.
În data de 14 mai, deputatul PAS Radu Marian a anunțat pe pagina sa de Facebook că perioada de chirie a spațiilor comerciale pe Aeroportul Internațional Chișinău poate fi extinsă de la trei la cinci ani.
„Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase pentru a atrage cât mai multe companii serioase.
De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani”, a scris deputatul pe Facebook. Ulterior, el a spus că inițiativa are principalul scop de a permite extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale. Potrivit acestuia, prin această modificare, autoritățile își doresc să atragă mai mulți candidați interesați de spațiile din aerogară.
Amintim că, cele două licitații de la Aeroport au eșuat. Mai mulți politicieni din opoziție și experți consideră că pentru ambele tendere s-au impus condiții care favorizează doar compania franceză Lagardere. Și de fiecare dată autoritățile au explicat anularea și noile condiții ale licitației cu dorința de a atrage și mai mulți investitori respectabili, dar până la urmă doar Lagardere a ajuns pe listă.
Reprezentanții acesteia s-au întâlnit anterior cu președintele Maia Sandu, ministrul Energiei Dumitru Alaiba și cu șeful APP Roman Cojuhari. Totodată, potrivit unor reprezentanți din opoziție, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează compania franceză, acuzații respinse de oficial. Organizarea licitațiilor a intrat în vizorul Procuraturii Anticorupție care efectuează verificări, ceea ce la înfuriat foarte mult pe Andrei Spînu.
Menționăm că, potrivit unui sondaj prezentat săptămâna trecută de IMAS, 55% dintre respondenți consideră licitația trucată, prin care se încearcă ca firma câștigătoare să fie declarată compania care convine celor aflați la putere.
Doar 17% dintre cei chestionați cred că licitația este corectă și transparentă, în timp ce 28% nu au răspuns sau nu au o opinie clară în acest sens.