10.2 C
Chișinău

„Întotdeauna a fost 1 iunie ziua copilului”, „Pur și simplu groaznic”. Cetățenii, nedumeriți de ideea autorităților de a organiza un marș de susținere a integrării europene pentru 1 iunie | VIDEO

Autoritățile moldovenești au anunțat un marș de susținere a integrării europene pentru 1 iunie, de Ziua Protecţiei Copilului. Canal 5 a întrebat ce cred cetățenii despre asta. Majoritatea celor care ne-au răspuns și-au exprimat indignarea că în locul tradiționalelor evenimente anuale festive pe care copiii le așteaptă cu nerăbdare, puterea a decis să organizeze o acțiune politică.

„Eu sunt împotrivă pentru că, întotdeauna a fost 1 iunie ziua copilului, asta este foarte important. Dacă așa, cinstit, este cu mult mai important, fiindcă familia, membrii familiei sunt cei mai importanți. Cred că se poate ziua ce este legată cu Europa de introdus pe altă dată, dar 1 iunie să fie exact așa ca copiii să poată să înțeleagă atmosfera de sărbătoare. Eu de exemplu cu fetița mea mereu de 1 iunie noi ieșim în oraș”.

„Probabil, ca orice persoană normală, cred că asta este pur și simplu groaznic. Nu este adecvat, asta sugerează o idee
– Care?
– Că la putere sunt oameni neadecvați”.

Unii dintre interlocutorii noștri au declarat că sunt și împotriva referendumului privind integrarea europeană, care va avea loc în 20 octombrie concomitent cu alegerile prezidențiale.

Potrivit trecătorilor, guvernarea ar trebui să se concentreze mai întâi pe dezvoltarea țării și abia după să se gândească la plebiscit.

„Sunt împotrivă!
– De ce?
– Cred că trebuie să facem mai întâi ordine aici, apoi să tindem undeva în ospeţie. Oricum vom fi străini acolo… Oricum vom fi acolo oameni de categoria a doua. Sunt împotriva aderării”.

„Ce părere aveți despre integrarea europeană și referendum?
– Mai întâi să facă ordine acasă, apoi să se bage în Europa, sau europenii să facă la ei. Că aduc arme aici pentru a lupta”.

„Veți vota pentru referendum la alegeri?
– Nu, desigur
– De ce?
– Deoarece sunt pentru ca oamenii adecvaţi să vină la putere, înţelegeţi, adecvați, capabili să facă ceva pentru popor. Îmi pare că asta este foarte, foarte necesar acum”.

„Eu, spre exemplu, 50 la 50. Sunt plusuri ca Moldova să intre în Europa, dar sunt și minusuri. Este în pericol țara noastră, spun așa cum este, eu sunt cetățean liber și îmi spun părerea mea. Eu sunt împotriva războiului și trebuie tot calculat, de făcut tot cu capul mâine ce o să urmeze. Ca să intrăm în Europa sunt plusuri mari, dar sunt și minusuri, acolo este mare destrăbălare, desfrâu mare”.

Deputatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, Eugen Sinchevici, a anunțat luni decizia guvernării de a organiza în 1 iunie, un marș al tinerilor de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

„Noi vrem să atragem atenția asupra noastră. Astfel de marșuri sunt bune pentru a porni o discuție, pentru ca oamenii să analizeze care sunt preferințele țării”, a adăugat parlamentarul PAS.

Ziua Copilului este sărbătorită în întreaga lume în data de 1 iunie, din 1950, după ce Federația Internațională Democrată a Femeilor a decis în 1949 să asigure bunăstarea tinerei generații. De atunci, ONU consideră protecția drepturilor, vieții și sănătății copiilor drept una dintre direcțiile principale ale activității sale. Această zi este marcată în peste 60 de țări. Nu a fost anunțat deocamdată dacă la Chișinău și în toată țara vor fi organizate evenimente dedicate Zilei Protecţiei Copilului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE