27.2 C
Chișinău

Elevii, din nou implicați în campania pentru referendumul pro-UE: După deputații PAS, Sandu a preluat această inițiativă | VIDEO

Politicienii moldoveni aflați la putere fac agitaţie pentru referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu doar în rândul adulților, ci și printre școlari. De mai multe ori pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu reprezentanții PAS, care se întâlnesc cu liceeni, vorbesc despre beneficiile integrării europene și despre necesitatea susţinerii de către toți cei care pot participa la referendum.

Președintele Maia Sandu a mers și mai departe, și a inițiat proiectul ”Tinerii ambasadori pentru referendum”. Luni, președinția a găzduit prima întâlnire cu peste 80 de astfel de „diplomați”, la care a participat și europarlamentarul Siegfried Mureșan.

„Tinerii de azi sunt generația care va trăi într-o Moldovă europeană. Ei sunt cei mai interesați să-și facă vocea auzită, pentru că este vorba, în primul rând, de viitorul lor”, a declarat președintele Maia Sandu. Se mai notează că șeful statului a răspuns la întrebările participanților la evenimentul și i-a îndemnat să fie cât mai activi în viața socialpolitică, pentru ca politicienii, administrația școlii sau a universității în care învață să țină cont de opiniile lor. „Tinerii au forța, curajul și creativitatea necesare ca să construim o țară prosperă și societate bazată pe bună înțelegere. Să-i sprijinim și să avem încredere în ei”, a declarat Maia Sandu.

Solicitat de Canal 5, pentru a afla sunt adulți așanumiții „ambasadori ai referendumului” care au participat la întâlnire, consilierul prezidențial Adrian Baluțel a declarat că președintele a avut o întâlnire la invitația tinerilor, studenților și liceenilor care s-au înscris ei înșiși ca voluntari și doresc să promoveze ideile referendumului. Totodată, el a subliniat că întâlnirile demnitarilor și funcționarilor statului cu cetățenii moldoveni de orice categorie de vârstă reprezintă un element important al muncii fiecărui oficial.

În aceiași zi, premierul Dorin Recean a avut o vizită la Liceul „Mircea Eliade” din Capitală, unde a spus că „Moldova europeană este cea în care tinerii au oportunități și contribuie activ la prosperarea țării, cea în care avem economie și infrastructură dezvoltate și educație de calitate”.

Anterior, deputatul PAS Radu Marian a vizitat clasa a XII-a a liceului „Prometeu-Protalent” din Capitală. Pe pagina sa de Facebook, deputatul a scris că acesta a fost invitat de către elevi, a vorbit despre oportunitățile care se deschid tinerilor și cât de important este pentru ei să susțină și să promoveze integrarea europeană.

Am încercat să aflăm cât de legal este implicarea elevilor în campania pentru referendumul european și dacă este vorba despre o acțiune politică în care este interzisă implicarea minorilor, deoarece nimeni nu verifică vârsta participanților la astfel de întâlniri.

Membru al Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica a refuzat să ne de-a un răspuns clar, dar ne-a spus că este o astfel de lege.

PAVEL POSTICA, membru CEC: „Legea cu privirea la partidele politice obligă partidele politice beneficiare de alocații de la bugetul de stat să desfășoare campanii de implicare a tinerilor în procesele politic și electoral. Iar noțiunea de tânăr este redată într-o altă lege și cuprinde inclusiv persoane care nu au atins vârsta de 18 ani”.

Pe de altă parte, organizația pentru drepturile omului PromoLEX, spune că, potrivit Legii cu privire la drepturile copilului, implicarea minorilor în activitățile partidelor politice este inacceptabilă și nu văd încălcări la întâlnirea președintelui cu tinerii.

NICOLAE PANFIL, expert Promo-Lex: „Implicarea copiilor în activitatea partidelor politice și asocierea lor în partide politice este interzisă, deci e vorba de implicarea în activitatea partidelor politice, adică dacă să răspundem strict în sens legal, dacă să vorbim despre activitatea despre care menționați Dvs. că a fost o întrunire la președinta… din câte știm președinta nu este în mod oficial instituția prezidențială este separată de partidele politice, deci nu avem să presupunem că este o încălcare în sensul legii respective, dar și standartele internaționale să spunem așa nu interzic participarea voluntară a copiilor la procesele decizionale”.

L-am contactat și pe avocatul pentru drepturile copilului Vasile Coroi pentru o reacție, dar acesta ne-a spus că se află într-o călătorie de afaceri, iar în lipsa lui nimeni nu poate comenta.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de Maia Sandu la sfârșitul anului trecut. Ea a propus ca să fie organizat concomitent cu alegerile prezidențiale. Mai târziu, partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate a introdus o modificare în Codul Electoral, care permite organizarea alegerilor prezidențiale cu referendumul în aceeași zi. Apoi, prin voturile partidului de guvernământ din parlament, s-a decis organizarea ambelor exerciții electorale pe 20 octombrie.

În tot acest timp, reprezentanții PAS militează activ pentru participarea la referendum cu confirmarea consimțământului pentru includerea sprijinului pentru cursul de integrare europeană în Constituție. Cel mai sonor caz a fost cel în care un reprezentant local al guvernului s-a întâlnit cu elevii de clasa a XII-a de la Liceul Mihai Eminescu din Cimișlia, le-a împărțit materiale de propagandă PAS, i-a îndemnat să discute cu toate rudele și prietenii lor despre necesitatea participării la referendumul european și au întrebat cum intenționează părinții lor să voteze și au vorbit despre ce s-ar întâmpla dacă Moldova nu ar adera la UE.

CRISTINA OLĂRESCU, șef adjunct al Oficiului teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat: „Ce se întâmplă dacă noi nu participăm și Republica Moldova nu aderă la UE? Nu mai cumpărăm calculatoare, nu mai avem echipament pentru cabinetul de fizică. Laboratoare în universități, laboratoare în instituții, așa experiențe nu mai avem. Televiziune limitată, nu mai știm ce înseamnă cumpărăm bilet și zburăm pentru o săptămână la verișoară în Italia, pentru că și asta se va întâmpla în momentul când noi vom lua alt vector și în final societatea noastră nu mai are viitor”.

Mulți avocați au criticat atunci agitația în instituțiile de învățământ, iar ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că nu vede încălcări în acest sens și, dimpotrivă, a cerut promovarea integrării în UE prin toate mijloacele.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE