27.2 C
Chișinău

„Ei își fac salarii enorme, problema este că nimeni nu-i controlează”. Anul trecut, Moldovagaz a obținut cel mai mare profit net din istoria întreprinderii | VIDEO

Moldovagaz a obținut anul trecut cel mai mare profit net din istoria întreprinderii și anume 1,1 miliarde lei. Cel puțin asta arată analiza economico-financiară a sistemului companiei pentru anii 2019-2023. Astfel, în ultimii 5 ani, instituția a obținut de două ori profit net, în 2019 de peste 94 milioane de lei și în 2023 de peste un miliard de lei.

Întrebați ce părere au despre profitul Moldovagaz de anul trecut, când consumatorii au plătit aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaze, chișinăuienii au declarat pentru Canal 5 că aceste venituri sunt de pe spatele oamenilor.

„Da cred că de pe spatele nostre 100%, am achitat foarte mult și continuăm să achităm foarte mult, din veniturile noastre este foarte greu.
-Cât ați achitat iarna aceasta gazul?
– Până la trei mii de lei, dar pensia este de două mii de lei.
– Cum va-ți descurcat?
– Copii mă ajută”.

„Da, sigur, eu sunt economist de specialitate și mie mii clară situația, toate profiturile sunt de pe seama cumpărătorului finit, adică care achită factura, asta-i clar, ei își fac salarii enorme, problema este că nimeni nu-i controlează, ei sunt de sine stătători și fac ce vor”.

„Desigur, 100% și prin toate țările pe unde trece tranzitul prețul îl achităm noi așa că oamenii care lucrează peste hotare, lucrează și aduc banii încoace și noi mai departe plătim la alte țări gazul, nu se putea direct de încheiat contractul? absurd, absurd”.

„Venitul lor vine din vânzări-cheltuieli și s-a pus o marjă mai mare și asta e situația, suntem în relații de piață, dar totuși la sursele energetice, la unele servicii ar trebui să avem o limită pusă de Guvern, de stat”.

„Consider că, aceste tarife sunt foarte mărite și sunt de pe spatele oamenilor, noi nu suntem de-acord cu așa tarife, sunt foarte mărite cu prețuri foarte mari, chiar și aceste compensații care se oferă nu ajung ca să achităm prețurile reale”.

Și expertul în energetică, Sergiu Ungureanu susține că venitul întreprinderii Moldovagaz se datorează în mare parte abonaților companiei.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „În principiu Moldovagaz veniturile și profiturile ei se formează în special din vânzarea gazului către agenții economici, către populație, către instituțiile publice și acest venit este datorat în exclusivitate practic în afară de foarte mici alte activități care le mai face, anume vânzării gazului către acești consumatori, către Republica Moldova”.

Amintim că la începutul lunii mai, fostul procuror Anticorupție, Victoria Furtună a depus un denunț la Procuratura Anticorupție pe schema de procurare a gazelor naturale și a solicitat investigarea unor fapte de escrocherie și abuz în serviciu. Ea a declarat că explozia prețului pentru gaze, care, afirmă acuzatorul, a adus la limita sărăciei două treimi din populație, este rezultatul unui joc cinic al guvernării. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Energiei nu au comentat afirmațile și nici nu s-au expus cu privire la denunțul făcut de Furtună.

Anterior, și liderul Partidului Politic, Partidul Nostru, Renato Usatîi, a mers în instanța de judecată, unde a solicitat tarife mai mici pentru gazele naturale. Cererea lui Renato Usatîi a fost însă respinsă ca neîntemeiată de Judecătoria Centru. Politicianul a anunțat că avocatul său va ataca hotărârea la Curtea de Apel Chișinău.

Anterior, expertul economic Veaceslav Ioniță spunea că Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, este o mare afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în anul 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie. Mai mult, Ioniță, a publicat și o statistică care ar r demonstra că în a doua jumătate a anului trecut, moldovenii au achitat unul didemonstra că în a douemonstra că în a doumonstra că în a douonstra că în a dounstra că în a doustra că în a doutra că în a doura că în a doua că în a dou că în a doucă în a două în a dou în a douîn a doun a dou a doua dou doudououua jumătate a anului trecut, moldovenii au achitat unul din cele mai mari tarife la gazele naturale din Europa și cel mai mare din regiune.

Conducerea Moldovagaz, dar și cea a Energocom spunea că, informațiile nu corespund realității și că Moldova, nu poate fi comparată cu țările care au resurse proprii de combustibil. Menționăm că în perioada mai 2022 – ianuarie 2023, Energocom a cumpărat aproape 600 milioane de m3 de gaz la un preț mediu de 1024 de dolari, iar moldovenii au plătit un tarif de aproape 30 de lei metrul cub.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE