13.9 C
Chișinău

Bașcanul Evghenia Guțul: După ce la guvernare a acces PAS, în frunte cu Maia Sandu, asupra regiunii au început să fie exercitate presiuni incredibile | VIDEO

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul susține că după ce la guvernare a venit Partidul Acțiune și Solidaritate, în frunte cu Maia Sandu, asupra regiunii au început să fie exercitate presiuni incredibile. Iar timp de un an de când echipa guvernatorului a câștigat alegerile din autonomie, aceste constrângeri s-au intensificat. Despre asta Guţul a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă „Despre politica discriminatorie a PAS faţă de autonomia găgăuză”.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Atitudinea ostilă faţă de Găgăuzia deja a devenit o trăsătură distinctivă a guvernării Sandu şi PAS. Doar într-un singur an vedem cum partidul de guvernământ a încercat să anuleze rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. După ce nu le-a reuşit, Sandu a refuzat și refuză până în prezent să semneze decretul despre numirea mea în componența Guvernului”.

Başcanul a menționat că PAS a aprobat o lege prin care să priveze bugetul Găgăuziei de 200 de milioane de lei, dar nu i-a reuşit, deoarece aceste prevederi legale au fost anulate de către Curtea Constituțională.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „În prezent, partidul de guvernământ realizează așa-numita reformă judecătorească, care absolut nu ține cont de specificul autonomiei noastre. Vor să ne priveze de propria Curte de Apel și să subordoneze Judecătoria raionului Vulcănești Cahulului, nu Comratului”.

Potrivit başcanului, un alt caz extrem de revoltător, care caracterizează atitudinea PAS față de Găgăuzia, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a desfășurat la Guvernul Moldovei de facto ședința de constituire a Consiliului Regional pentru Dezvoltarea Găgăuziei, la care au fost lăsați doar câțiva primari „aleși” din autonomie, pe care PAS i-a considerat de încredere, aşa am să caracterizez asta. Şi la indicația personală a lui Spînu nu m-au lăsat să particip la ședința de constituire a acestui Consiliu”.

În opinia lui Guţul, această situație este vădit absurdă şi ilegală, deoarece başcanul Găgăuziei intră în componenţa Consiliului Regional pentru Dezvoltarea autonomiei. În plus, în calitate de guvernator, ea are propria viziune asupra proiectelor care trebuie implementate în primul rând, mai ales că unele de regulă sunt finanţate şi din bugetul local.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Înțeleg de ce Spînu nu vrea să particip a Consiliul Regional pentru Dezvoltare – astfel îi va fi mai ușor să valorifice proiecte de milioane fără niciun control și dare de seamă. Autonomia noastră are nevoie de investiții. Dar asta nu înseamnă că Sandu, Recean, Spînu şi Grosu pot sufoca financiar Găgăuzia și substitui structurile autorităţilor găgăuze”.

Guţul a mai declarat că PAS ignoră făţiş autoritățile legitime din Găgăuzia.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Vedem cum reprezentanții PAS spun deja deschis că pentru ei nu există nicio autonomie găgăuză. Iar pentru noi, găgăuzii, este suficientă autonomia culturală. Autoritățile centrale ignoră vădit Adunarea Populară și Comitetul Executiv, autoritățile legitime în autonomia găgăuză. Iar acum PAS a trecut la următoarea etapă și a început să construiască relații paralele cu autoritățile din autonomie”.

Preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, prezent la conferinţa de presă, a declarat că deşi instanţa de judecată şi observatorii nu au atestat încălcări în cadrul alegerilor başcanului de acum un an şi ceva, autorităţile centrale nu recunosc rezultatele scrutinului.

DMITRI CONSTANTINOV, preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia: „Alegerile din Găgăuzia au fost cu încălcări. Başcanul nu a fost ales corect. Cât se mai poate? La noi judecătoriile deja nu mai sunt luate în seamă? La noi judecătoria este preşedintele Moldovei? Ea consideră că scrutinul nu a fost corect şi gata. Trebuia să ne adresăm, probabil, ca preşedintele să aprobe alegerile noastre?!”.

Bașcanul a mai spus că vor fi luate măsurile legale necesare pentru protejarea drepturilor Găgăuziei garantate de lege. Şi că în timpul apropiat vor fi informate structurile internaţionale şi partenerii principali de dezvoltare a regiunii – Turcia şi Federaţia Rusă despre cazurile de încălcare a drepturilor şi competenţelor autonomiei.

Canal 5 a încercat luni să ia o reacţie de la ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dar acesta a fugit de reporterul nostru.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE