Pe internet circulă imagini cu râul Nistru secat aproape în totalitate. Portalul Observatorului de Nord a publicat înregistrări apocaliptice, surprinse în satul Braga, Ucraina, aflat lângă Cetatea Hotin.
„Satul Braga, regiunea Hmeliț, râul Nistru cum a fost lângă cetatea Hotin nu mai este apă. Este groaznic. Am trăit o viață, dar așa ceva n-am văzut. Oameni, ce-i asta, ce se întâmplă?”.
Capturi video dramatice au fost făcute și de alți locuitori ai unor sate de la granița regiunilor Hmelnițki și Cernăuți, acolo unde se află Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk și care ar și folosi apa râului pentru a crește producția de energie electrică. Cel puțin așa crede autorul altui video ajuns pe Telegram, având în vedere că Ucraina are un deficit de curent, după ce sistemul său energetic a fost distrus în urma bombardamentelor.
„Au luat toată apa din Nistru, pentru a o folosi la producerea de energie electrică. Acesta este râul Kalyus”.
„Rudkivți – 25 mai. Nivelul apei scade în continuare. Înainte aici era apă, dar acum ne plimbăm pe aici”.
Un semnal de alarmă cu privire la situația creată a tras și fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, care într-o postare pe Facebook, afirmă cu trimitere la modelări ale Băncii Mondiale că în absența schimbărilor climatice, creșterea cererii pentru apă în regiune va cauza un deficit de resurse acvatice în următoarele decenii. Potrivit unor studii, scăderea nivelului apei în Nistru, pe lângă multiple riscuri ecologice, implică pericolul real ca, circa 10 milioane de oameni din Republica Moldova, România și Ucraina să rămână fără alimentare cu apă potabilă. În timp ce ecologiștii și cetățenii trag un semnal de alarmă, iar apa din Nistru dispare, autoritățile moldovenești rămân surprinzător de tăcute. Se creează impresia că Guvernul a luat apă în gură în privința problemei Nistrului”, a scris Popovici.
Ministerul Mediului a venit ulterior cu o postare în care afirmă că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice deoarece scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce, afirmă instituția, asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice.
Unii ecologiști nu sunt însă atât de siguri de acest lucru și, din contra, afirmă că nivelul apei din lacul de acumulare Nistrean deja este mic.