22.2 C
Chișinău

Salvați GagauziyaLand: Colectare de semnături în Găgăuzia pentru susținerea parcului de distracții, construit în autonomie la inițiativa lui Ilan Șor | VIDEO

În Găgăuzia începe colectarea semnăturilor în apărarea parcului de odihnă și distracții GagauziyaLand. Despre crearea grupului de iniţiativă a declarat duminică, activistul civic Mihail Vlah, în cadrul unui briefing, organizat pe șantierul din satul Congaz.

MIHAIL VLAH, activist civic: „Vom merge în toate orașele și satele autonomiei noastre găgăuze, pe fiecare stradă, în fiecare casă. Și îi rog pe toţi să susțină inițiativa noastră și să-şi pună semnăturile în susţinerea GagauziyaLand, care este construit pentru toată autonomia noastră, pentru copiii și nepoții noștri. Găgăuzia a aşteptat deschiderea parcului în 1 iunie, ca această vară să fie pentru copiii noştri colorată, de neuitat și captivantă”.

Mihail Vlah a subliniat că autoritățile centrale fac totul pentru a nu admite deschiderea GagauziyaLand sau pentru a tergiversa cât mai mult posibil construcția parcului de distracţii.

MIHAIL VLAH, activist civic: „Nenumărate inspecții vin aici în fiecare zi. Poliția, Serviciul Fiscal, Supravegherea Tehnică, Inspectoratul Muncii… Sunt deschise dosare penale împotriva contractorilor, sunt intimidaţi chiar și furnizorii obișnuiți de piatră, gresie și beton. Motivele lui Sandu și PAS ne sunt clare. Foarte curând vor fi alegeri prezidențiale, iar
Sandu și echipa ei nu au cu ce să se prezinte în faţa locuitorilor Găgăuziei”.

Amintim că în 13 septembrie, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat startul construcției parcului gratuit de distracții „GagauziyaLand”.

Implementarea planului grandios este susţinută de politicianul Ilan Şor. Acest obiect, la fel ca multe alte proiecte de infrastructură și sociale din regiune, este realizat din fonduri extrabugetare. Dar, potrivit autorităţilor din autonomie, cele centrale tărăgănează ridicarea parcului prin crearea obstacolelor artificiale sub diverse pretexte, exercitând astfel o presiune fără precedent.

Anterior, potrivit unor relatări din presă, Poliția a blocat intrarea pe teritoriul GăgăuziyaLand pentru a împiedica lucrările. Oamenii legii opreau camioanele cu materiale de construcție și verificau șoferii. Iar în altă zi pe şantier şi-au făcut apariţia angajaţii de la supraveghere tehnică şi Fisc. Cei de la ANST au spus că au venit să facă verificări la sesizarea Cancelariei de Stat, deoarece până la începerea lucrărilor nu ar fi fost încheiate toate acordurile necesare. Iar reprezentanţii Fiscului au declarat că au venit să se asigure că sunt toate actele necesare pentru construcție. Cancelaria de Stat, de la care am solicitat săptămâna trecută un comentariu, ne-a recomandat să ne adresăm la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.

Parcul de distracții promite să devină o adevărată perlă nu doar a regiunii, ci a întregii Republici Moldova, cu multe oportunități captivante de odihnă, va fi cartea de vizită a regiunii, va contribui la dezvoltarea economică a autonomiei și la crearea noilor locuri de muncă, spun autoritățile de acolo. Potrivit lor, este de așteptat ca, odată ridicat, zilnic, noul complex de odihnă să fie vizitat de mii de oameni din toată țara și din străinătate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE