22.2 C
Chișinău

O nouă plată obligatorie în Moldova: Cât vor trebui să achite proprietarii de vehicule electrice pentru plăcuțele verzi de înmatriculare | VIDEO

În Moldova este introdusă încă o plată obligatorie, care îi vizează pe proprietarii de automobile electrice. Din 7 iunie, aceștia vor trebui să-și procure altfel de plăcuțe de înmatriculare, unele verzi pentru care vor trebui să dea 550 de lei.

Dar pe lângă asta, oamenii vor trebui să achite și serviciul de schimbare a numerelor, care costă tot 550 de lei, deci, în total, de fiecare șofer se va lua 1100 de lei. Anunțul a fost făcut de Agenția Servicii Publice într-un comunicat.

În text se spune că plăcile cu numere de înmatriculare verzi vor fi un element distinctiv al autovehiculelor electrice, contribuind la o mai bună identificare a acestora în trafic și la promovarea mobilității durabile. Măsura face parte din eforturile Guvernului de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice.

Se pare însă că promovarea și implementarea acestei politici se face din bani șoferilor vizați. Tot 1100 de lei vor trebui să dea proprietarii de mașini care vor dori plăcuțe cu numerele de înmatriculare, la alegere, din stocul celor deja executate.

Persoanele care vor dori obțină noile plăcuțe de înmatriculare cu numere verzi trebuie să se prezinte la subdiviziunile de înmatriculare a transportului ale ASP cu următoarele acte:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada achitării contravalorii plăcilor;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Plăcuțele vechi cu număr de înmatriculare sau declarație de pierdere/furt (în cazul de preschimbare a numerelor de înmatriculare);
  • Procura (după caz).

Potrivit statisticilor, în anul 2014 a fost înregistrat un singur autoturism cu motor electric, iar în 2023 au fost înregistrate 1012 de autoturisme. În prezent, numărul lor în Moldova este de 3020, ceea ce înseamnă că ASP adună 3 milioane 322 de mii de lei din schimbarea numerelor de înmatriculare existente.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE