22.2 C
Chișinău

„Ei încearcă să ne provoace și în așa mod să scindeze poporul”. Locuitorii Găgăuziei revoltați și fuga lui Andrei Spînu, după ce Evgheniei Guțul nu i s-a permis să participe la o ședință de la Guvern | VIDEO

Locuitorii orașului Comrat au criticat dur decizia autorităților de a nu o invita și a de a nu i se permite intrarea bașcanului Evghenia Guțul la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia, care a avut loc vineri, în sediul Guvernului de la Chișinău. Astfel, localnicii consideră că în așa mod autoritățile centrale încalcă legea. Oamenii spun că bașcanul a fost ales legal, reprezintă interesele regiunii, iar din această cauză consideră că nu sunt respectați cei care au ales-o.

„Ei nu procedează corect, conform legii ei trebuie să o accepte. Asta este un minus pentru Chișinău nu pentru Găgăuzia, deoarece Găgăuzia merge în întâmpinare, iar ei pun bețe în roate. Ei ne ignoră, noi știm asta de mult timp”.

„Este foarte rău că ei nu doar că nu-i permit să intre, până la asta ei nu s-au comportat cum trebuie cu bașcanul. Consider că nu este Președintele și Guvernarea care trebuie să fie, eu cred că în curând problemele se v-or soluționa și va fi altfel”.

„Cred că asta nu este deloc bine, trebuie să i se permită să intre, pentru că ea este bașcanul Găgăuziei”.

Interlocutorii noștri ne-au spus că aceste acțiuni din partea autorităților o să ducă la consecințe grave.

„Aceste acțiuni pot să aducă la aceea că oamenii o să înceapă să se revolte, deoarece asta nu este corect, bașcanul a fost ales legal, reprezintă interesele regiunii noastre, de aceea eu consider că nu sunt respectați oamenii care au ales-o”.

„Nu știu la ce o să ducă, dar la sigur nu la ceva bun”.

„Ei ne manipulează, ne șantajează, noi ne-am ridicat ca să aibă motiv, dar găgăuzii au o răbdare foarte bună și trebuie de mers cu compromisuri ca ei să ne înțeleagă, atâția ani am trăit în acord, în prietenie cu toate țările, cu toate regiunile, cu toate popoarele, cu toate naționalitățile, noi nu am avut nicio adversitate”.

„Ei încearcă să ne provoace și în așa mod să scindeze poporul”.

Solicitat de Canal 5 pentru a afla de ce Evghenia Guțul nu a fost chemată și de ce nu i sa permis intrarea la ședința Consiliului de dezvoltare regională și dacă în acest mod nu a fost încălcată legea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a refuzat să răspundă și practic a fugit de jurnalistul nostru.

Amintim că, nici până în prezent bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul nu face parte din Cabinetul de miniștri, al cărui membru din oficiu este, conform regulamentului.

De la învestirea în funcție a Evgheniei Guțul, președintele Maia Sandu nu a semnat încă decretul prin care aceasta să fie desemnată membru al Guvernului, menționând că ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”.

Evghenia Guțul a declarat anterior că este gata să lupte pentru funcția de membru în Guvern, în ciuda „presiunilor”.

„Vom lupta pentru drepturile noastre, vom apăra statul de drept în Republica Moldova și vom cere respectarea autonomiei Găgăuziei, oricâte presiuni ne-ar pune Chișinăul”, a mai conchis Evghenia Guțul. În ceea ce privește ședința de vineri a Consiliului de Dezvoltare Regională a UTA Găgăuzia, în conformitate cu Regulamentul privind Consiliul Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia, acesta este compus din bașcan, președinții raioanelor din autonomie, precum și trei primari din fiecare raion din Găgăuzia, delegați de adunarea generală a primarilor din fiecare raion, dar și câte un reprezentant al sectorului privat și al societății civile din fiecare raion.

Bașcanul a fost întotdeauna șeful acestui consiliu. Dar acum, în locul ei, la ședință organizată de Andrei Spinu, primarul Comratului, Serghei Anastasov, a fost ales președinte al consiliului. În Găgăuzia, participanții ședinței la care Guțul nu a avut voie să intre au fost numiți trădători.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE