22.2 C
Chișinău

Date sumbre ale BNS: Anul trecut, decesele în țara noastră au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri | VIDEO

Anul trecut, decesele au depășit cu aproape 10.000 numărul de nașteri. Informații în acest sens au fost oferite de către Biroul Național de Statistică. Astfel, în 2023 au fost înregistrate 33,7 mii de decese și 24 de mii de nașteri.

Conform datelor provizorii ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, moldovenii au decedat mai mult din cauza bolilor aparatului circulator, responsabile pentru 57,8% din totalul de decese, 17,6% de tumorile maligne, 8,4% de bolile aparatului digestiv, 4,9% de accidente, intoxicații și traume, 4,6% de bolile aparatului respirator și 6,7% din alte cauze.

Datele BNS mai arată că femeile au prezentat o rată mai mare a mortalității din cauza bolilor aparatului circulator, cu 14,6 puncte procentuale mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați. În contrast, bărbații au înregistrat o supramortalitate în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, tumorilor maligne și bolilor aparatului respirator, rata fiind de 3,8 ori mai mare comparativ cu cea a femeilor decedate din aceeași cauză.

Cauza mortalității diferă în regiunile țării. De exemplu, în Nord, decesele cauzate de bolile aparatului circulator au avut o pondere mai mare, în timp ce în municipiul Chișinău și în UTA Găgăuzia, din Sudul Moldovei, tumorile maligne au reprezentat o proporție mai semnificativă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE