22.2 C
Chișinău

CEC anunță lansarea unei aplicații pentru înregistrarea cetățenilor care vot vota din străinătate, la aproape o jumătate de an la alegeri | VIDEO

Deși până la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional mai este aproape o jumătate de an, deja de mâine CEC va lansa o aplicație pentru înregistrarea cetățenilor care vot vota din străinătate, de acolo de unde la prezidențialele din 2020 Maiei Sandu i-au și venit cele mai multe voturi. Potrivit informațiilor, aplicația „Înregistrarea Prealabilă” conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență în țările unde va fi implementată această metodă: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda.

„Scopul înregistrării prealabile este acela de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor, pentru a organiza secții de votare în străinătate. Datele înregistrării prealabile reprezintă unul dintre temeiurile complementare utilizate de Comisia Electorală Centrală pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate”, motivează CEC într-un comunicat.

Pe 20 octombrie curent, moldovenii sunt chemați la urnele de vot. Parlamentul a aprobat data alegerilor prezidențiale și referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Decizia a fost aprobată de Parlament, cu votul a 56 de deputați PAS, pe fondul criticilor opoziției.

Organizarea plebiscitului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale a fost criticată de mai mulți politicieni, printre care deputați din opoziție, dar și lideri ai unor partide extraparlamentare, unii dintre care au declarat că PAS vrea să-și promoveze astfel imaginea. Totodată, mai mulți experți susțin că referendumul privind aderarea la UE ar trebui organizat după finalizarea negocierilor, nu înainte.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE