13.9 C
Chișinău

Au criticat acțiunile PAS și a Maiei Sandu, apoi au semnat împreună cu ei! 12 forțe politice din Moldova, în susținerea Pactului pentru Europa | VIDEO

12 forțe politice din Moldova, care susțin integrarea europeană în campania pentru referendumul din octombrie, au semnat duminică, 26 mai, ”Pactul pentru Europa”. Cei care au lansat acțiunea sunt membrii Blocului ”Împreună”, format din Platforma Demnitate și Adevăr, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare.

Potrivit documentului, semnatarii Pactului își asumă promisiunea de a contribui la obiectivul integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fiind obligați să ”promoveze statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic de integrare europeană, și să condamne războaiele de agresiune asupra statelor independente”.

Pe lângă formațiunea PAS, partidele care au semnat Pactul sunt Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Social Democrat European, Partidul Național Liberal, Partidul Puterea Oamenilor, Partidul Mișcarea Alternativă Națională, Platforma DA, Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și Partidul Politic „Voința Poporului”.

Deși a fost menționat că face parte din lista de formațiuni semnatare, Partidul Liberal Democrat nu s-a prezentat la eveniment. Liderii formațiunilor și-au manifestat încrederea că integrarea europeană este o cale ireversibilă a Republicii Moldova.

Liderul partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, cel care anterior pleda împotriva integrării în UE, a declarat că acest deziderat ar trebui să fie o idee națională a Republicii Moldova.

Deși au semnat ”Pactul pentru Europa”, nu toate partidele politice o susțin pe șefa statului, Maia Sandu la alegerile organizate în aceeași zi cu referendumul.

Multe dintre formațiunile politice care au semnat Pactul cu PAS au criticat anterior cu vehemență Referendumul pentru Integrare Europeană propus de Sandu și inițiat apoi de partidul de guvernământ.

Liderul PDCM, Ion Chicu declara că va semna Pactul doar cu o singură condiţie, de a fi înlăturată sintagma ”spaţiu euroatlantic”, deoarece Republica Moldova trebuie să-și mențină neutralitatea, iar ”orice aluzie privind aderarea țării la NATO este contraproductivă”. De asemenea, Chicu critica anterior și organizarea referendumului privind integrarea Republicii Moldova la UE.

Liderul PDCM, Ion Chicu declara că șefa statului, Maia Sandu, prin acest referendum, nu dorește altceva decât să obțină un al doilea mandat.

Recent, a lansat critici în adresa lui Sandu și PAS, asupra modului în care aceștia percepeau integrarea europeană și Alexandru Bujoreanu, membrul Blocului ”Împreună”, formațiune care a fost și inițiatoarea creării pactului. Acesta spunea că, ”Doamna Sandu nu a reușit să dovedească că este un președinte al tuturor și toate eșecurile guvernării, care reprezintă, de fapt, o emanație a dumneaei, sunt văzute și ca eșecurile dumneaei.

„Ceea ce a construit Sandu în calitate de lider de partid a adus la apariția unei formațiuni care, nu știu la ce etapă, a abordat ca strategie de activitate nimicirea a tot ce înseamnă parteneriat sau alternativă proeuropeană pe dreapta. Probabil, așa le-au spus consultanții lor din afară și din interior. Toată percepția cetățeanului față de procesul de integrare europeană este atașat de această corabie, numită PAS, care se scufundă.”

Alexandru Bujoreanu, membrul Blocului ”Împreună”, formațiune care a fost și inițiatoarea creării Pactului, declara anterior că președintele Maia Sandu a primit propunerea de a deveni candidatul forțelor proeuropene la alegerile prezidențiale din toamnă, însă a refuzat-o după ce i s-a pus condiția să demită Guvernul Recean sau, cel puțin, să înlocuiască miniștrii ”nocivi” asupra cărora planează suspiciuni de corupție.

Anterior, liderul MAN, Ion Ceban, declara că formațiunea pe care o conduce susține ideea referendumului, însă nu agreează modul în care guvernarea încearcă să-și creeze capital politic pe seama acestui plebiscite.

„Mă tem că cineva încearcă să-și facă campanie electorală și să facă transfer de imagine spre o singură persoană care va participa în acest proces”, – vorbea ceban despre Referendum. Acum, însă, el declară că integrarea europeană ar trebui să fie o idee națională a Republicii Moldova.

Totodată, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Ion Munteanu declara anterior că ”Referendumul cumulat cu scrutinul prezidențial poate afecta integritatea procesului democratic.”

Ținem să reamintim ce susținere electorală au primit partidele semnatare ale Pactului la alegerile parlamentare anticipate din anul 2021: Partidul Democrat din Moldova, formațiune pe paza căreia sa format Partidul Social Democrat European – a acumulat 1,81 la sută din voturi. Partidul ”Platforma Demnitate și Adevăr” – 2,33 la sută. Partidul Verde Ecologist a adunat 0,08 procente, iar Partidul ”Voința Poporului – 0,11 la sută.

Sondajul recent prezentat de compania IMAS a arătat care este popularitatea acestor partide în prezent. Potrivit cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, partidele care au semnat ”Pactul pentru Europa” ar acumula următoarele date: „Partidul Acțiune și Solidaritate ar lua 33,7 procente, 2,6 procente din alegători și-ar da votul pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, în timp ce 1,5 la sută dintre respondenți ar vota pentru Mișcarea Alternativa Națională. Cu 1,2 procente ar intra în Parlament Platforma DA, iar Partidul Social Democrat European și Blocul ”Împreună” ar acumula 0,8 la sută din voturi”, arată datele sondajului.

La ceremonia semnării Pactului pentru Europa au fost prezenți și reprezentanții ambasadei SUA la Chișinău, ambasadorul României și ambasadorul Ucrainei. ”Pactul pentru Europa” este similar celui de la Snagov, document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, după ce pe 1 februarie 1995 a intrat în vigoare ”Acordul European” semnat între statul român și țările membre ale Uniunii Europene la data de 1 februarie 1993.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE