17.7 C
Chișinău

„Vom contesta decizia. Bașcanul este membru și permanent a fost președintele acestui Consiliu”. Reacția Evgheniei Guțul, după ce nu a fost lăsată la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia | VIDEO

Bașcanul Evghenia Guțul nu a fost lăsată la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia, care a avut loc vineri, în sediul Guvernului din Chișinău. Şefa regiunii nu a primit invitaţie, iar intrarea în clădire i-a fost iniţial blocată.

Într-un final securitatea i-a permis bașcanului să urce la etajul trei, unde avea loc întâlnirea. Evghenia Guţul spune că nu fost lăsată în sală.

După un anumit timp de aşteptare în coridor, având în vedere incertitudinea, ea a decis să plece, menţionând că are multe treburi în Găgăuzia. Başcanul a spus că va contesta ședința Consiliului, şi nu doar pentru că nu a fost lăsată să participe, ci pentru că au fost încălcate şi alte proceduri, în special, privind organizarea convocării.

EVGHENIA GUŢUL, bașcanul Găgăuziei: „Articolul 40 din Regulamentul Consiliului Regional pentru Dezvoltare prevede că dacă nu suntem de acord și credem că au fost încălcate procedurile de organizare a Consiliului, atunci avem dreptul să contestăm. Chiar și invitarea la crearea acestei şedinţe este deja cu încălcări. Pentru că ședința extraordinară a Consiliului Regional de Dezvoltare ar trebui să aibă loc cu trei zile până la consiliul în sine, iar dacă este o ședință obișnuită, atunci cu 7-10 zile, iar colegii noștri au primit abia ieri invitația. Desigur, vom contesta. Bașcanul Găgăuziei, conform statutului, este membru și permanent a fost președintele acestui Consiliu. Este alogic, când contribuţiile sunt alocate din bugetul Găgăuziei, iar bașcanul nu trebuie să fie prezentă la ședințele Consiliului și să fie membrul acestuia. Deja este clar: dacă bașcanul nu a fost invitat la prima adunare a acestui Consiliu, înseamnă că aşa va fi în cazul celor ulterioare. Și vreau să menţionez că această întâlnire este practic prima timp de un an”.

Despre încălcări în procedura de convocare a şedinţei a vorbit şi șeful administrației raionale Comrat, Vadim Ceban.

VADIM CEBAN, șeful administrației raionale Comrat: „Potrivit paragrafului șase din Regulamentul Consiliul Regional Pentru Dezvoltare, punctul „c”, trei primari din fiecare raion al Găgăuziei sunt delegați de adunarea generală a edililor. Aceste adunări generale nu au fost organizate. Pentru că în caz contrar, la aceste întâlniri ar fi fost prezent fiecare președinte de raion. Respectiv, astăzi primarii din Găgăuzia aflaţi acolo sunt, desigur, colegii noștri, dar ei nu au fost delegați conform Regulamentului. Am solicitat amânarea acestei şedinţe pentru ca totul să fie adus în conformitate cu legea. Ni s-a spus într-un mod destul de nepoliticos că putem să nu fim prezenţi. Prin urmare, am părăsit această întâlnire în semn de protest”.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, care a participat la ședință, a scris pe pagina sa de Facebook că primarul orașului Comrat, Serghei Anastasov, a fost ales președinte al Consiliului Regional pentru Dezvoltare din Găgăuzia, iar primarul orașului Vulcănești, Nicolai Posmac, a devenit adjunct. Anterior Consiliul a fost condus de fostul bașcan al autonomiei Irina Vlah.

Canal 5 a întrebat serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii de ce Evghenia Guţul nu a fost lăsată la şedinţă.

Am primit un mesaj cu următorul conținut: „Nu vom accepta reprezentații grupului criminal organizat la ședințele Consiliului de Dezvoltare Regională din Găgăuzia. Vom continua să lucrăm pentru oamenii din raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești, pentru a crea condiții de viaţă bune în regiune”, citat încheiat.

Ca de obicei, instituţia nu a oferit niciun argument pentru astfel de acuzații, care încalcă prezumția de nevinovăție și alte articole din legislație.

De menționat că Evghenia Guțul a fost aleasă bașcan al Găgăuziei în primăvara anului trecut. Deşi scrutinul a fost aprobat de CEC, ea nu a participat la nicio ședință de Guvern, așa cum prevede legea. Asta pentru că președintele Maia Sandu refuză să semneze decretul de aprobare a lui Guțul ca membru al Executivului. În acest sens, la sfârșitul lunii februarie, deputații independenți, aleși anterior pe lista Partidului ȘOR, declarat ulterior ilegal, au sesizat Curtea Constituțională.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE