1.2 C
Chișinău

Victoria Furtună: Cei implicați în reforma justiției sunt o grupare organizată ce-și achită din fonduri externe cu zeci de milioane de lei angajații și media de buzunar | VIDEO

Fostul procuror Anticorupție, Victoria Furtună declară că cei implicați în reforma în justiție sunt o grupare bine organizată, care plătesc cu regularitate, cu zeci de milioane de lei, pe toți angajații săi și mass-media de buzunar, prin intermediul fondurilor externe.

VICTORIA FURTUNĂ, fost procuror anticorupție: „În cadrul anchetei „Motoarele Corupției: Reforma în Justiție”, care a scos la iveală o spălare a fondurilor externe de sute de milioane de lei, am descoperit unul dintre finanțatorii guvernării – sucursala companiei DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED. Creată în 2021 cu zero angajați și venituri de 100 de lei, aceasta a încheiat anul 2022 cu venituri de peste opt milioane de lei. Această companie a plătit unor membri ai secretariatului comisiei pre-vetting aproape un milion de lei pe an și a sponsorizat împreună cu alți donatori posturile de televiziune Jurnal TV și TV8 cu peste 25 de milioane de lei. Ba mai mult, unul din documentele deciziei preveting, activitate secretizată la maxim, a fost creat de către administratorul DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED. Am depus o sesizare la Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor prin care am solicitat verificarea activității financiare a acestei companii, care a reușit în mai puțin de un an să atingă venituri de milioane de lei și să finanțeze membri ai secretariatului comisiei de Pre-Vetting”.

Nici Comisia Pre-Vetting și nici posturile tv menționate nu au venit cu o reacție la cele menționate de Furtună. Am încercat să aflăm de la Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor dacă a fost recepționată solicitarea procurorului, dar deocamdată nu am primit un răspuns la solicitarea expediată. Nu am putut obține un comentariu nici de la reprezentanții companiei DEXIS INTERACTIVE INCORPORATED, deoarece la numerele indicate nimeni nu a răspuns la telefon. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă ne-a spus însă că nu comentează cele menționate de fostul acuzator anticorupție.

Anterior, Victoria Furtună a anunțat că își creează o asociație obștească, care va monitoriza și va dezvălui și cazuri majore de corupție. Potrivit acesteia, experții asociației vor face rapoarte de analiză și le vor trimite instituțiilor de urmărire penală pentru a cerceta abuzurile comise de persoane publice sau cu funcții înalte în stat. Fostul procuror a numit și domeniile care, în opinia sa, trezesc cele mai multe suspiciuni de corupție și scheme frauduloase. Printre acestea se numnără sistemul „Prevetting/Vetting”, operațiunile de cumpărare și transport de gaze naturale și sfera achizițiilor publice. Amintim că procurorul Anticorupție Victoria Furtună și-a anunțat demisia în 11 martie, după ce ar fi fost declarată de SIS „o amenințare la adresa securității naționale” şi i-ar fi fost restricţionat accesul la materialele dosarului pe care îl instrumentează.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE