Trei procurori au fost admiși la concursul pentru funcția de acuzator-șef. Este vorba de Alexandru Cernei, Octavian Echimovschi – șef adjunct al Procuraturii Anticorupție și procurorul general interimar, Ion Munteanu. În competiția pentru ocuparea fotoliului de procuror general s-a înscris și un fost lector universitar, Grigore Vornicescu, dar dosarul acestuia a fost respins din cauza completării incorecte. Proba interviului a fost stabilită pentru 30 mai, a anunțat Consiliul Superior al Procurorilor.
MARIANA CHERPEC, membra CSP: „S-a constat că candidații Iachimovschi Octavian, Cernei Alexandru și Ion Munteanu, întrunesc toate condițiile prevăzute de lege pentru a participa în continuare la concurs. Cât ține de candidatul Vornicescu Grigore, în urma verificării tuturor documentelor din dosarul de concurs, s-a constatat că dumnealui nu întrunește una din condițiile prevăzute de lege și anume, anterior nu a deținut cel puțin cinci ani funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. În termenul limită stabilit, până la data de 15 mai curent, dumnealui nu a prezentat tot setul de acte necesare pentru participarea la concurs”.
Dosarele candidaților au fost examinate de CSP în ședință închisă. Grigore Vornicescu nu a venit cu o reacție la decizia Consiliului Superior al Procurorilor.
Amintim că CSP a anunțat un nou concurs pentru selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general în urmă cu mai bine de o lună. Primul concurs, la care cel mai mare punctaj îl obținuse Octavian Echimovschi – șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, a eșuat după ce s-a constatat că membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre pretendenți. La câteva zile distanță, Vîrlan a demisionat, iar procurorul șef anticorupție, Veronica Dragalin a anunțat că va investiga personal de ce adjunctul său nu a ajuns procuror general.
Pentru al doilea concurs, membrii CSP au aprobat o hotărâre cu privire la modificarea Regulamentului despre modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Menționăm că procedura de selectare a unui procuror general este grăbită la solicitarea oficialilor europeni care i-au spus premierului Dorin Recean că este restanța ce ține Moldova departe startul negocierilor pentru aderarea la UE.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo, ales în acest fotoliu în 2019 de o comisie prezidată de Olesea Stamate, actual deputat PAS, a fost evaluat, tei ani mai târziu, nesatisfăcător de o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial. Stoianoglo, în mandatul căruia a fost eliberat omul de afaceri Veaceslav Platon, iar Vladimir Plahotniuc a devenit acuzatul principal în dosarul furtul miliardului, a catalogat evaluarea sa drept „un circ în care clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul”. Pe parcursul ultimilor doi ani, interimatul funcției de procuror general a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.