Joi, au fost efectuate pe poligonul militar de la Dănceni exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate. Potrivit, Ministerului Apărării, instruirile au ca scop verificarea aptitudinilor rezerviștilor și se face periodic, în conformitate cu Planul pe anul curent al Armatei Naționale.
EDUARD OHLADCIUC, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, general de brigadă: „Este un exercițiu planificat, care este conform planului pregătirii de luptă, asemenea exerciții se fac periodic”.
Unii dintre rezerviști afirmă că anii trecuți nu au fost chemați deloc în cazarme.
„Când ultima oară ați ținut o armă în mână? Exact la catedra militară.
– Atunci a fost ultima oară când ați ținut o armă în urmă…
-Da, am făcut trageri doar la catedra militară”.
Adică, în urma că 14 ani, a precizat bărbatul. Alți rezerviști nu au mai făcut instrucțiuni de 10 și respectiv 11 ani, fix de când au făcut armata.
„-Până să înceapă războiul, ați mai fost chemat la ceste exerciții militare?
– Nu”.
„-Când ați ținut ultima dată arma-n mână?
-Acum 11 ani.
-Când ați făcut catedra militară?
-Da”.
Nosatîi a mai declarat că și persoanele cu funcții de demnitate publică vor participa la astfel de acțiuni. Dar din tot duiumul de oficiali, cu vârsta potrivită de înrolare, la instruiri era prezent doar deputatul PAS, Boris Marcoci.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Și deputații, și miniștrii, toți cei care sunt predestinați au obligativitatea aceasta ca rezerviști vor fi chemați la așa fel de activități. Dar dacă nu greșesc, aici este și domnul Marcoci”.
Instruirile durează cinci zile, timp în care rezerviștii au de făcut mai multe activități.
EDUARD OHLADCIUC, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, general de brigadă; „Cunoașterea regulamentelor militare, cunoașterea regulamentului de tragere, a face cunoștință cu armamentul de dotare, instruirea conform planului, au avut și marșuri, și tragerea au acum și alte exerciții care sunt conform programului de instruire, inclusiv pregătirea medicală care este foarte importantă. Ei sunt 24 din 24, au ședință și ziua și noaptea, ne folosim la maxim timpul care este pentru instruire”.
Întrebat de Canal 5 câți bani sunt alocați pentru aceste servicii militare, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi nu ne-a putut oferi o cifră exactă.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „În nota informativă la hotărârea de guvern pentru desfășurarea acestor activități, toate calculele sunt expuse, da sunt cheltuieli, ele merită, fiindcă orice stat suveran are nevoie de un sistem național de apărare viabil care se antrenează în așa activități, nu permite statul să mențină o armată care ar avea nevoie permanentă să spunem 20-25 de mii, menține atât cât poate, dar pentru asta instruiește rezerva”.
Exercițiile au inclus ședințe teoretice și practice la diferite locuri de instrucție: trageri de luptă, acordarea primului ajutor medical și pregătirea NBC, care este o școală de Aplicaţie pentru Apărare, o instituţie calificată, la standarde NATO. Următoarele antrenamente cu rezerviștii Forțelor Armate vor demara săptămâna viitoare. Startul instruirilor a fost dat în urmă cu o lună. Altele au avut loc la începutul anului, în martie, când militarii noștri în rezervă au participat în cadrul unui exercițiu multinațional, “Justice Eagle 2024”, în România, cu implicarea soldaților de peste Prut și a celor americani. Rezerviștii care nu se prezintă la aceste exerciții fără motive întemeiate riscă o amendă de 32 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității – de la 100 până la 150 de ore.