27.2 C
Chișinău

Cei patru au rămas trei: CSP a exclus un candidat din concursul pentru funcția de Procuror General. Despre cine este vorba

Trei din cei patru candidați înscriși în concursul pentru funcția de Procuror General au fost promovați la etapa interviului. Un candidat a fost exclus din cursă. Deciza a fost pronunțată în ședința de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor.

Astfel, continuă bătălia Procurorul General interimar, Ion Munteanu, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi și procurorul Alexandru Cernei.

Din concurs a fost exclus fostul lector universitar Grigore Vornicescu, care nu a întrunit condițiile prevăzute de lege și nu a prezentat tot setul de documente necesar.

Consiliul Superior al Procurorilor a examinat, în ședința de astăzi, dosarele candidaților în cadrul concursului pentru funcția de Procuror General.

Trei procurori și un ex-lector universitar au candidat pentru funcția de Procuror General, după ce primul concurs a eșuat.

La 28 februariecurent, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul pentru funcția de Procuror General.

Dumitru Obadă a declarat că decizia de anulare a rezultatelor concursului pentru șefia PG a fost una „deloc ușoră”: „A fost o soluție după judecata lui Solomn, să spunem așa”.

La începutul lunii martie, membra Consiliului Superior al Procurorilor, Olesea Vîrlan, a demisionat din funcție, după scandalul pe concursul la funcția de Procuror General, când aceasta i-a acordat 3,5 puncte actualului Procuror General, Ion Munteanu.

Cererea de demisie a venit după ce președintele CSP, Dumitru Obadă, i-a recomandat Olesei Vîrlan să demisioneze.

Mai devreme, Vîrlan a explicat de ce i-a acordat actualului Procuror General interimar, Ion Muntean, 3,5 puncte în concursul pentru șefia PG: „În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Ca membru al CSP mă conduc de Lege și imparțialitate”.

Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat examinarea procesului penal, prin care au fost investigate pretinsele acțiuni ilicite ale persoanei cu funcție de demnitate publică, membru al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în legătură cu concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General al Republicii Moldova, și anume, abuz de putere, adică folosirea intenționată de către o persoană cu funcție de demnitate publică a situației de serviciu, dacă aceasta a cauzat daune în proporții considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, săvârșită din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terțe persoane. Drept urmare, șefa PA, Veronica Dragalin, a transmis o sesizare Parlamentului, Ministerului Justiției și CSP-ului, prin care informează că Olesea Vîrlan ar fi acționat în interesul unui fost membru CSP, supărat că Munteanu nu l-a numit adjunctul său.

O altă sesizare a fost transmisă Comisiei Pre-Vetting, solicitându-se reevaluarea fostei membre CSP, Olesea Vîrlan. „Promovarea de către Olesea Vîrlan a evaluării integrității în fața Comisiei Pre-Vetting a creat condițiile ce au contribuit la săvârşirea contravenției de abuz de putere și a avut ca urmare vicierea concursului pentru funcția de Procuror General, anularea acestuia, precum și discreditarea însăși a procedurii de vetting”, se menționează în sesizarea semnată de Dragalin, transmisă Comisiei.

În noiembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a dat-o în judecată pe președinta Maia Sandu, după ce oficiala a semnat decretul prin care l-a demis din funcția de Procuror General, obținută de acesta prin concurs.

Maia Sandu a respins acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo că i-ar fi cerut să abandoneze un episod din Furtul miliardului, care viza tranzacțiile de la Victoriabank. „Cum așa? Sunt partenerii noștri”, povestește Alexandr Stoianoglo că i-ar fi zis Maia Sandu.

„La prima întrevedere cu doamna președinte (n.r. Maia Sandu) nu a pus nicio întrebare despre activitatea Procuraturii. Am înțeles că nu a avut niciun interes. Pur și simplu a deschis laptopul și a început să citească dosarele penale, politic. I-am explicat că dosarele sunt responsabilitatea procurorilor care investighează, conduc dosarele penale.

Când a ajuns la dosarul frauda bancară și m-a întrebat ce am făcut, i-am spus că am investigat un episod, care urmează să fie trimis în judecată și că Victoriabank a adus un prejudiciu statului de cel puțin 2 miliarde de lei și dosarul la acea perioadă a fost terminat – a început o isterie. Ea mi-a replicat: cum așa, sunt partenerii noștri… Până acum dosarul nu a fost trimis în judecată. Tot eu am pornit dosarul pe Andronachi. Nimeni nu spune despre asta. L-am pornit în baza unor informații ascunse în 2015”, a declarat anterior Stoianoglo.

CtEDO i-a dat dreptate Procurorului General demis, Alexandr Stoianoglo. Astfel, Republica Moldova este obligată să-i achite 3600 de euro prejudiciu moral. Decizia de condamnare a fost pronunțată pe 24 octombrie 2023.

Pe 6 octombrie 2023, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat cu ușile închise decretul Maiei Sandu, prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

unimedia.info

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE