25.2 C
Chișinău

„Când pasc oile, oamenii întâlnesc militari care nu vorbesc moldoveneasca, româna”. Așa-numitul ministru de externe din regiunea transnistreană, despre exercițiile militare care ar avea loc în Moldova | VIDEO

„Când pasc oile, oamenii întâlnesc militari care nu vorbesc moldoveneasca, româna”. O spune așa-numitul ministru de externe din regiunea transnistreană, Vitali Ignatiev. Despre nedumerirea liderului separatist a scris portalul rusesc Ria Novosti, cu trimitere la un interviu acordat de Ignatiev presei din stânga Nistrului. În articol, autoproclamatul diplomat și-a exprimat poziția față de exercițiile militare care au loc în Republica Moldova.

Potrivit lui, astfel de situații au loc pe ambele maluri ale Nistrului.

„Avem mesaje ale locuitorilor din Transnistria și ale populației moldovenești, care în grădinile lor, când pasc o turmă de oi, întâlnesc grupuri de militari, parașutiști, oameni ciudați, care nu vorbesc limba moldovenească, limba română. O situație foarte stranie. Aș spune chiar nesănătoasă. Ei nu pot explica de ce o fac”, a declarat Ignatiev.

Amintim că, anul trecut în satul Munteni din raionul Cimișlia, de asemenea, au fost desfășurate exerciții militare, la care au participat soldați moldoveni, români și americani.

Acestea au încins spiritele când un localnic, cu un copil în brațe, a publicat imagini video cu soldații, arătându-se revoltat de prezența lor pe un câmp, iar cel mai mult i-a deranjat faptul că militarii sunt americani.

Nedumerit de prezența militarilor SUA a fost atunci și deputatul socialist Adrian Albu. Parlamentarul a trimis o scrisoare în adresa Ministerului Apărării, în care a cerut explicații despre motivul aflării soldaților americani pe teritoriul țării noastre și ce ”acțiuni militare” vor întreprinde. Atunci, Ministerul Apărării a declarat pentru presă că exercițiul militar a fost planificat de mult timp și s-a desfășurat conform planului de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023.

Un alt caz a avut loc în luna martie curent, când deputatul socialist, Bogdan Țîrdea a distribuit o postare pe canalul său de Telegram, în care apare un polițist de frontieră din Republica Moldova împreună cu două persoane în uniforme străine, însoțit de mesajul: ”De ce străini înarmați se plimbă liniștit la noi? Și încă afirmă că își fac lucrul. Unde ați văzut în țările UE ca polițiștii moldoveni să facă la fel?”. Ulterior, Poliția de Frontieră a declarat că bărbații în uniforme străine sunt ofițeri FRONTEX, aflați în Republica Moldova în cadrul operațiunii ”Moldova 2024”, cu misiunea de a oferi sprijin polițiștilor de frontieră din țara noastră în supravegherea și controlul frontierei de stat.

Am telefonat la Biroul pentru Reintegrare ca să aflăm dacă a fost anunțată conducerea regiunii despre aceste exerciții. Consultantul principal al Secției analitico-informațională, Mariana Sarî, nu ne-a răspuns la întrebare și a declarat doar că administrația de la Tiraspol ar dezinforma populația.

MARIANA SARÎ, consultant principal al Secției analitico-informațională a Biroului pentru Reintegrare: „În perimetrul zonei de securitate și în regiunea transnistreană sunt foarte multe probleme și situații ce necesită clarificare, transparență și soluționare or aceste aspecte sunt constant trecute cu vederea la Tiraspol, care recurg la tehnici uzuale de dezinformare a opiniei publice pentru a pune în lumină nefavorabilă toate eforturile pozitive ale autorităților Republicii Moldova în raport cu locuitorii săi din raioanele de est ale țării”.

Precizăm că, în perioada 13-14 mai curent, militarii moldoveni și americani au executat desantări, în cadrul unui exercițiu internațional. Totodată, în luna mai, pe teritoriul țării se desfășoară antrenamentele mascaților de la Fulger, iar rezerviștii sunt chemați la exerciții. Pe de altă parte, și militarii ruși din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii din stânga Nistrului au anunțat manevre de verificare a tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare. Autoritățile de la Chișinău au calificat inițiativa ca fiind abuzivă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE