Noțiunea de ”trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în Codul Penal al Republicii Moldova. De asemenea, în lege urmează să fie introdusă o nouă formă a ceea ce presupune trădarea de patrie și anume acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor pentru a desfășura activități ostile împotriva securității statului. Proiectul amendamentului a fost elaborat de către deputatul PAS, Igor Chiriac și discutat la consultările publice organizate la Parlament.
IGOR CHIRIAC, deputat PAS: „Trădare de patrie adică fapta săvârșită intenționat de un cetățean al Republicii Moldova împotriva suveranității, independenței, unității indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”.
Pe marginea proiectului s-au expus deputații PAS care au participat la consultări. Oazu Nantoi a declarat că Federația Rusă este un stat agresor și că există politicieni care folosesc banii statului agresor pentru a ataca suveranitatea Republicii Moldova, iar asta e o trădare de patrie.
Și deputatul PAS, Andrian Cheptonar susține că actorii politici care merg în Federația Rusă să fondeze un partid politic înainte de alegeri, care vin după asta să subjuge, să aservească eventuala viitoare putere politică intereselor Federației Ruse, prezintă o amenințare extrem de serioasă la adresa securității de stat.
De asemenea, potrivit amendamentului, noțiunea de ”trădare de patrie” se va răsfrânge asupra campaniilor de dezinformare, activități organizate într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății. În același timp, nu este clar cum se va confirma și măsura exact prejudiciul adus statului și mai ales amenințarea ordinii constituționale și a suveranității printr-o călătorie sau chiar de transferul unor bani din Rusia.
De asemenea, nu este clar cum se va determina exact care informații au afectat suveranitatea sau interesele statului și care anume dintre ele. Proiectul urmează să fie examinat în comisiile de profil și în plenul Parlamentului.