23.9 C
Chișinău

Subvenții în valoare de 3 miliarde de lei: Membrii Blocului Victorie vor ca fermierii moldoveni să beneficieze de asistență financiară dublă din partea statului | VIDEO

Membrii Blocului Victorie, deputați independenți și neafiliați au înregistrat în Parlament un proiect de lege menit să sprijine agricultura din Republica Moldova. Parlamentarii vor ca fermierii moldoveni să beneficieze de asistență financiară dublă din partea statului. Mai exact, este vorba de creșterea fondului de subvenții. În loc de 1,6 miliarde de lei, să fie alocate 3 miliarde de lei.

O altă măsură ține de promovarea produselor moldovenești. Potrivit parlamentarilor, în magazine trebuie amenajate rafturi speciale, unde mărfurile locale să fie vândute fără restricții și taxe suplimentare.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Putem înlocui o parte semnificativă a produselor importate cu cele proprii. Acest lucru se referă mai ales la fructe și legume”.

Susținerea companiilor locale este un alt mecanism propus. Membrii Blocului Victorie vor ca licitațiile de stat să fie câștigate de companiile moldovenești, nu de cele străine.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Acest lucru este necesar pentru ca banii să rămână în țară și să fie investiți în dezvoltarea economiei noastre.Principalul lucru este să păstră fermele, să stimulăm activitatea lor și să deschidem locuri de muncă. O atenție deosebită trebuie acordată restaurării complexului meliorativ și achiziționării de echipamente noi. Multe gospodării au tehnică foarte veche care de multe ori deja nu funcționează. Moldova a fost și rămâne o țară agrară, iar distrugerea acestui sector este o crimă împotriva propriului popor”.

Deputatul Irina Lozovan susține că autoritățile trebuie să i-a acum măsurile de urgență pentru salvarea agriculturei, care este cea mai importantă ramură a economiei naţionale a țării.

IRINA LOZOVAN, deputat neafiliat: „Agricultura RM, în special sectorul agrar – moare. Asta este una din problemele țării și ea trebuie soluționată urgent astăzi și acum”.

Cei doi parlamentari au mai menționat că cel mai important pas va fi revenirea mărfurilor noastre pe piețele Uniunii Economice Euroasiatice, lucru care s-a întâmplat deja în Găgăuzia, unde piețele rusești sunt deschise pentru fermierii din autonomie. Această experiență ar trebui să fie extinsă în întreaga republică, au mai precizat deputații, care au îndemnat toți parlamentarii să susțină inițiativa.

Amintim că, în vara anului 2022, majoritatea parlamentară PAS a anulat norma care obligă rețelele de retail să plaseze cel puțin 50% din produsele locale pe rafturile magazinelor. Această lege a intrat în vigoare în 2020. Partidele de opoziție au cerut în repetate rânduri revenirea la această măsură, dar PAS nu a susținut inițiativa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE