23.9 C
Chișinău

Mihail Saakaşvili a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Georgiei. Cum motivează CEDO decizia | VIDEO

Mihail Saakaşvili a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Georgiei. În 23 mai, CtEDO a anunțat că nu a găsit niciun temei pentru a pune la îndoială corectitudinea procedurilor penale împotriva fostului președinte al ţării. Este vorba despre două sentințe pronunțate după schimbarea puterii în Georgia, în 2018.

Saakaşvili a fost condamnat în lipsă la șase ani de închisoare pentru grațierea a patru ofițeri de rang înalt din Ministerul de Interne condamnați pentru omor într-un dosar de rezonanţă, precum și pentru aplicarea violenţei faţă de un fost deputat. Anume acest termen îl execută acum, după ce a revenit în Georgia și a fost reținut în 2021.

Saakaşvili susține însă că în cadrul proceselor împotriva lui i-a fost încălcat dreptul la apărare. În special, în cazul legat de grațiere, judecătorul care a examinat dosarul nu ar fi fost nici imparțial, nici independent. Iar în cel de-al doilea caz, verdictele s-au bazat pe declaraţiile a doi martori ai acuzării, care, potrivit fostului președinte al Georgiei, nu puteau fi de încredere, întrucât erau oponenții săi politici.

Dar în decizia de joi, CtEDO a decis unanim că în aceste dosare nu a fost încălcat articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces corect. De asemenea, instanța a respins ca inadmisibile plângerile lui Saakaşvili cu privire la încălcarea altor articole ale Convenției.

„Instanța a ținut cont de faptul că acuzațiile aduse domnului Saakașvili erau grave și întemeiate și că dosarul împotriva lui conținea o cantitate semnificativă de probe directe și indirecte, că procesul din instanțele naționale a fost unul absolut competitiv, în cadrul căruia avocatul său a avut posibilitatea să audieze toți martorii cheie și să conteste în alt mod probele împotriva clientului său, și că „în primul rând, hotărârile judecătorești au fost motivate corect”, se arată în decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în cauza „Saakaşvili versus Georgia”.

Acest caz nu este primul pierdut de Mihail Saakaşvili la CtEDO. În mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea avocaților fostului președinte al Georgiei ca acesta să fie transferat pentru tratament în străinătate. Iar în iunie, CtEDO a respins ca inadmisibilă cererea lui împotriva Ucrainei, care i-ar fi încălcat drepturile când i-a retras cetățenia ucraineană și l-a expulzat.

Amintim că, în februarie anul trecut, Maia Sandu a cerut autorităților georgiene să-l elibereze pe deținutul politic-lider de opoziție, așa cum a afirmat ea, și să-l trimită la tratament în străinătate. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat chiar autoritățile georgiene de torturarea lui Saakaşvili, ceea ce, potrivit ei, este inacceptabil pentru o țară care vrea să adere la UE. În replică, președintele parlamentului georgian a cerut ca Sandu și Zelenski, care a făcut declarații similare, să prezinte scuze oficiale. Iar după ce Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor Inumane a publicat un raport care infirma acuzațiile de rele tratamente aduse lui Saakașvili, confirmând condiții bune în clinica privată în care se afla, speakerul georgian i-a acuzat pe președinții Moldovei și Ucrainei şi de minciuni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE