4.2 C
Chișinău

Invazie de albine în capitală: Mai multe roiuri au fost surprinse în zona Pieței Centrale, pe stadionul Zimbru, la porțile orașului și lângă centrele comerciale. Ce spun specialiștii | VIDEO

Invazie de albine în capitală. Mai multe roiuri au fost surprinse în ultimile zile în mai multe zone. Insectele au invadat și Piața Centrală. Sutele de albine au roit printre cumpărători și vânzători. Un bărbat încerca să le adune.

Oamenii de acolo ne-au spus că nu au văzut niciun pericol în zburatoare.

„Le-a scăpat cineva credcă.
– Nu au înțepat pe nimeni?
– Nu, ele sunt minteoase.
– A venit coneva și le-a strâns?
– Un om care trecea.
– V-ați speriat?
– Nicidecum. Nu s-a speriat nimeni”.

„Mi s-a părut că poate cineva le-a pierdut. O familie întreagă d ealbini și mi s-a părut că au fost pierdute”.

O colonie de albine a ajuns și pe stadionul Zimbru. Acestea au făcut cuiburi pe o boxă audio, iar specialiștii, îmbrăcați în echipoamente de protecție au venit să le adune.

Un alt roi a fost văzut și la porțile orașului.

Invazia a fost surprinsă și lângă unele centre comerciale din capitală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Daniela Turculeț a declarat pentrui Canal 5 că acest fenomen este un proces natural cunoscut sub numele de roire. Potrivit ei, acest lucru înseamnă că o colonie de albine se divide pentru a forma o nouă colonie, lucru obișnuit pentru această perioadă, fiind condiții bune pentru reproducere.

„Roiurile de albine, în general, nu sunt agresive, fiind în căutarea unui nou loc pentru a-și stabili colonia. Atâta timp cât nu sunt provocate, ele nu prezintă un pericol pentru oameni. În cazul în care cetățenii observă un roi de albine, îi îndemnăm să apeleze la Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova sau să contacteze un apicultor local. Apicultorii sunt pregătiți corespunzător pentru a recolta roiurile în siguranță și pentru a le racola într-un mediu optim”, a precizat Turculeț.

Potrivit medicilor, în majoritatea cazurilor, înțepăturile de insecte se manifestă printr-o ușoară înroșire a pielii, usturime și umflături minore. În cazuri rare, înțepăturile de insecte cauzează reacții alergice severe. Cele mai periculoase sunt înțepăturile de albine sau viespi, care se manifestă printr-o reacție locală cu umflarea pielii în locul de înțepătură. În situațiile mai severe pot apărea și alte simptome precum: dificultăți de respirație, amețeală vomă și pierderea cunoștinței.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE