23.9 C
Chișinău

Dosarele candidaților pentru funcția de procuror general vor fi examinate vineri, de CSP, într-o ședință închisă | VIDEO

Dosarele candidaților pentru funcția de procuror general vor fi examinate vineri, 24 mai, de către Consiliul Superior al Procurorilor. Chestiunea figurează pe ordinea de zi a ședinței. Potrivit regulamentului, CSP va examina, în ședință închisă dosarele celor patru candidați.

Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procurorul Alexandru Cernei și Grigore Vornicescu, ex-lector universitar.

După asta, CSP va anunța pe cine admite la proba interviu.

Numirea procurorului general este una din condițiile impuse Republicii Moldova pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Concursul anterior a fost anulat la câteva zile după proba interviu.

S-a întâmplat după ce membrul CSP, Olesea Vîrlan, l-a depunctat pe candidatul Ion Munteanu, actual procuror general interimar. Cinci zile mai târziu, Olesea Vîrlan a demisionat.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022.

Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE