26.2 C
Chișinău

„UE nu are nevoie de produsele noastre”. Blocul „Victorie” a organizat un protest pentru a cere aderarea la UEE, unde produsele moldovenești sunt așteptate și preferate | VIDEO

„Uniunea Europeană nu are nevoie de produsele noastre” cu acest slogan, Blocul „Victorie” a organizat miercuri un protest. Inițial, manifestația urma să aibă loc în fața clădirii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Potrivit protestatarilor, poliția nu i-a lăsat, declarând că în Capitală se afla o delegație străină. Drept urmare, demonstrația a luat forma unui marș de protest desfășurat de-a lungul străzii Columna, care s-a încheiat pe strada pietonală din centrul orașului.

Activiștii formațiunii politice spun că piața europeană este plină de produse agricole proprii, o confirmare clară ce o reprezintă protestele de amploare ale fermierilor din țările UE, iar piața Uniunii Economice Eurasiatice deschide perspective mari.

IRINA LOZOVAN, deputat neafiliat: „În Europa, nu au nevoie de merele noastre, nici de cartofi și nici de căpșune, toate acestea se produc la ei. Și ei astăzi se confruntă și cu faptul că nu au unde să-și vândă produsele, unde mergem? Spre Uniunea Europeană, pentru ce? Pentru a ne asigura că produsele noastre ajung la gropile de gunoi? Piețele noastre tradiționale sunt piețele din Belarus, Kazahstan și Federația Rusă, în primul rând, piețele pe care produsele noastre sunt foarte populare. La urma urmei, piețele noastre sunt țările CSI, acestea sunt țările Euroasiatice și aceste piețe, în care produsele noastre sunt așteptate și preferate, sunt gata să le absoarbă complet”.

CHIRIL ȘEVȚOV, activist al Blocului „Victorie”: „Europa nu ne așteaptă cu brațele deschise, pentru că nu are nevoie de noi pe piața pretins liberă pentru că produsele moldovenești nu vor face față concurenței pretins loiale a țărilor europene și că nu suntem în starea ceea ca să ne dezicem și să renunțăm la piețele Uniunii Economice Euroasiatice și la piețele țărilor CSI”.

Potrivit, activistului blocului „Victorie”, Iurie Vitneanschi, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este o greșeală, care, printre altele, va afecta foarte mult sectorul agricol, considerat strategic pentru țara noastră.

IURIE VITNEANSKI, activist al blocului „Victorie”: „Evenimentul culminant va avea loc în toamnă – un referendum împreună cu alegeri prezidențiale. Cel mai important obiectiv al nostru este să ajungem la fiecare locuitor al țării noastre pentru ca oamenii să vină la acest referendum și să-și exprime clar poziția, să voteze împotriva integrării Moldovei în Uniunea Europeană, apoi vom avea ocazia să găsim oportunități pentru produsele noastre agricole pe piețele CSI și Uniunea Euroasiatică”.

Contactată de Canal 5, pentru a ne oferi un comentariu referitor la protest, ofițerul de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț, a spus că nu comentează evenimentele organizate de blocurile politice.

Amintim că, săptămâna aceasta, deputații neafiliați Irina Lozovan și Alexander Nesterovschi, în numele blocului „Victorie”, au declarat că primministrului Dorin Recean și ministrului Agriculturii Vladimir Bolea au primit propuneri concrete, care, în opinia lor, ar contribui la aducerea sectorul agricol al țării dintr-o situație catastrofală. Aceștia afirmă că piața noastră trebuie protejată de produsele importate, cu care este practic inundată. Printre inițiative se numără asigurarea unui sprijin stabil pentru consumatorii locali din partea statului și protejarea pieței interne, precum și stimularea exporturilor și introducerea de tehnologii inovatoare în agricultură.

Reprezentanții blocului ”Victorie” au cerut autorităților să adere la Uniunea Euroasiatică, să rezolve problemele reale ale țării și să nu cheltuie sume mari de bani pe arme.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE