26.2 C
Chișinău

Sondaj: Aproape 40 la sută dintre moldoveni nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, iar majoritatea dintre respondenți spun că Maia Sandu nu ar trebui să mai fie președinte | VIDEO

Aproape 40 la sută dintre moldoveni nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, iar 30% spun că nu sunt nici mulțumiți, nici nemulțumiți, doar 28 la sută sunt destul de mulțumiți, Cel puțin asta arată datele unui sondaj de opinie realizat și prezentat de Compania de Cercetare Sociologică IMAS.

Cercetarea mai relevă că 49 la sută din cei intervievați spun că situația economică din țară de când este PAS la guvernare s-a înrăutățit. 23% consideră că s-a îmbunătățit, iar 22 la sută susțin că a rămas la fel.

Oamenii au mai fost întrebați dacă merită ca Maia Sandu să câștige un al doilea mandat de Președinte.

DORU PETRUȚI, director IMAS: „Avem 39 la sută unde spun că doamna președinte merită să câștige încă un mandat de președinte, ar fi mai bine să vină alt cineva ca președinte spun 55 la sută”.

Întrebați câtă încredere aveți că alegerile prezidențiale vor fi libere și corecte, 64 la sută au spus că nu cred că scrutinul va fi liber și corect, iar 70 la sută spun că va fi și turul doi al alegerilor, unde ar accede Maia Sandu și Igor Dodon.

Iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în viitorul legislativ ar intra trei forțe politice. Partidul Acțiune și Solidaritate, care ar acumulat 33,7%. Următorii în clasament s-au poziționat cei din Blocul Socialiștilor și Comuniștilor pentru care și-ar da votul 22,3% din respondenți. Pe locul 3 s-au clasat reprezentanții blocului ”Victorie”, care ar acumula 11,6%.

DORU PETRUȚI, director IMAS: „Vorbim de PAS, BCS și acest conglomerat format din Partirul ”Șansă”, Renaștere și așa mai departe. Trei partide care ar putea trece pragul electoral. Cam același clasament este și pe partea de vor de sancțiune sau de ură. PAS e în continuare cu aproape 40 la sută în topul preferințelor ca fiind partidul cu care sigur 40 la sută spun că nu vor vota”.

Același sondaj arată că doar unul din 10 moldoveni dau o notă foarte bună actualului guvern. 27 la sută apreciază guvernul Recean cu note de șapte și opt, iar 33% cu nota unu și trei.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea la UE, majoritatea cetățenilor R. Moldova ar vota „pentru”. Potrivit IMAS, pentru aderarea la UE ar vota 54%, în timp ce 28% ar fi împotrivă. Totodată, 39% dintre moldoveni ar vota pentru aderarea țării la Uniunea Eurasiatică.

În ceea ce privește un eventual referendum privind Unirea R. Moldova cu România, 38% dintre respondenți au declarat că ar vota „pentru”. 31% dintre respondenți au declarat că susțin aderarea R. Moldova la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Datele mai arată că majoritatea cetățenilor, mai exact 43 la sută optează pentru o abordare echilibrată, atît cu Rusia, cît și cu Europa, în ceea ce privește politica externă a Republicii Moldova. 34% susțin o politică pro-europeană, în timp ce doar 13% optează pentru o unire cu România, 4% dintre cetățeni favorizează o orientare pro-Rusia, iar 6% dintre participanți nu au oferit un răspuns.

În cadrul sondajului, oamenii s-au expus și cu privire la licitația pentru spațiile comerciale din cadrul Aeroportului Chișinău. 55% dintre respondenți consideră că licitația trucată, prin care se încearcă ca firma câștigătoare să fie declarată compania care convine celor aflați la putere. Doar 17% dintre cei chestionați cred că licitația este corectă și transparentă, în timp ce 28% nu au răspuns sau nu au o opinie clară în acest sens.

Potrivit cercetării, 50 la sută din cei intervievați au spus că politica guvernării PAS este incorectă în privința Găgăuziei, iar 29% susțin că este corectă. Totodată, peste 45 la sută din cei intervievați au spus că vorbesc limba moldovenească, iar 72 la sută se consideră moldoveni.

Reprezentanții guvernării nu au comentat datele cercetării. Anterior, atât Guvernul, Președinția și partidul de la guvernare au spus că nu comentează sondajele. Cercetarea a fost realizatĂ în perioada 2-19 mai, de IMAS la comanda Independent News România, pe un eșantion de 1088 respondenți cu vârsta de la 18 ani, din 12 localități, fără regiunea din stângă Nistrului. Marja de eroare este de 3%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE