23.9 C
Chișinău

Școlile din satele Moldovei rămân fără dascăli. La Hănăsenii Noi, orele de educație fizică sunt predate pe gratis de către director și un învățător de clase primare | VIDEO

Gimnaziul din Hănăsenii Noi, raionul Leova, este una dintre instituțiile de învățământ din țară care a rămas fără profesor de educația fizică. Orele de sport sunt împărțite acum între unul dintre dascăli și directoare, care, la rândul ei, are și ore de istorie. Cel de sport ajunsese la pensie și a plecat la copii, peste hotarele țării.

OXANA MUNTEANU, direcor la gimnaziul din Hănăsenii Noi: „De ani de zile eu fiind profesoară de istorie, ocupându-mă cu sportul și plăcând mult lecțiile de educație fizică, am dus eu deseori orele de educație fizică. Acum, la moment, nu avem profesor de educație fizică de bază, funcția este vacantă, este înlocuită de o profesoară de clasele primare, deoarece este mai aproape de orele de educație fizică, cunoaște metodologia. Dumneaei este acum pe foaie de boală și atunci când dumneaei este pe foaie de boală orele le înlocuiesc eu.
– Vorbind de salariu dumnevoastră, primiți și salariu ca și profesor de educație fizică sau faceți mai mult ca voluntariat?
– Este și normal că o să fac voluntariat pentru că școlile noastre, școlile mici au un buget mic și ne străduim și facem mai mult voluntariat”.

Directoarea mai spune că a încercat să găsească un tânăr specialist, dar niciun candidat nu a fost interesat din cauza numărului mic de ore de sport, stabilite pentru școlile de la sate, care ar asigura un salariu de 6-7 mii de lei. Și având în vedere că majoritatea profesorilor de educație fizică sunt bărbați, nimeni nu se înghesuie să-și asigure familia cu această leafă, adaugă ea.

OXANA MUNTEANU, direcor la gimnaziul din Hănăsenii Noi: „Problema aceasta este o problemă mai veche în gimnaziul Hănăsenii Noi, nu este doar de ieri sau de alaltăieri cu profesorii de educația fizică. În gimnazii, la sate, după planul cadru, lecțiile de educație fizică sunt doar de două ore pe săptămână. Școlile gimnaziale sunt doar cinci clase cu 2 ore pe săptămână, în total 10 ore. Ca să vină un tânăr specialist să facă doar numai 10 ore de educație fizică, deci este problematic”.

Așa că directoarea, atunci când are ore de sport, lasă tocurile și merge în poarta de fotbal.

„- Ce îți place la orele de educație fizică?
– Facem sport, jucăm volei și ne dezvoltăm.
– Ce sport preferi?
– Fotbal și volei.
– Îți plac orele cu doamna directoare?
– Da. Este o directoare și o învățătoare foarte bună”.

În gimnaziul din Hănăsenii Noi învață 71 de elevi. Instituția are 11 profesori, dintre care trei cumulează și alte obiecte. Sunt vacante posturile de profesori de engleză și educație fizică. Potrivit Ministerului Educației, în școlile din Moldova lipsesc șapte mii de cadre didactice. 90 dintre aceștia sunt profesori de sport.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE