28.9 C
Chișinău

Fost ministru al Economiei: Abuzul și corupția în mediul de afaceri au adus țara la un colaps economic | VIDEO

„Republica Moldova trece printr-un colaps economic”. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul unei emisiuni de la N4. Potrivit acestuia, deși legislația Republicii Moldova este bună, problema cea mai mare este implementarea acesteia, dar și oamenii care se fac responsabili de monitorizarea modului în care se implementează. Vorbim de fenomenul corupției, abuzului în special al mediului de afaceri.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al economiei: „Toate statisticile demonstrează că noi avem un colaps economic. Chiar dacă el încă nu a luat turații mari datorită unui singur element – majorării prețurilor pe piețe internaționale. Datorită acestui fenomen, avem și creșterea PIB-ului ca valoare, dacă până în 2019, PIB-ul era în jur de 200 de miliarde, acum avem 340 de miliarde de lei, dar asta numai datorită faptului că au crescut prețurile, nu numai pe piețele internaționale, dar inclusiv și pe piața internă, pentru că în Moldova nu se produce mai multe produse textile, nu mai mulți papuci, nu mai multe roșii, struguri sau prune”.

Potrivit lui Calmîc, investițiile în țara noastră s-au înjumătățit în ultimii ani.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al economiei: „Foarte multă lume a pierdut încrederea în potențialul economic al RM și își sistează business-urile, nu examinează RM ca țară pentru investiții”.

Recent, ministrul Finanțelor a declarat că de la o prognoză inițială de creștere economică de 3,5%, pentru anul curent, s-a ajuns la 2,6 la sută. Petru Rotaru a motivat-o prin lipsa apetitului investițional.

Acesta afirmă că prognozele nu s-au adeverit nici anul trecut, când PIB-ul s-a majorat cu nici un procent. Între timp, Ucraina – țară aflată în război, a avut o creștere economică de 5,3%, iar celălalt stat vecin al nostru, România, a înregistrat un avans de puțin peste 2%. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2023, Produsul Intern Brut a fost de trei sute de miliarde de lei, în creștere cu aproape treizeci de miliarde de lei față de 2022.

Ministrul Ecomoniei, spunea că majorarea este modestă, iar Republica Moldova se află la coada Europei după nivelul dezvoltării economice.

Amintim că și Banca Mondială a făcut modificări în prognozele ei. Instituția a redus în jumătate prognoza de creștere a PIB-ului Republicii Moldova pentru anii următori. Pentru 2024, cifra este de 2,2% față de prognoza anterioară de 4,2%, iar pentru anul viitor – de 3,9% față de 4,1%, cât fusese anticipat.

Potrivit Băncii Mondiale, riscurile care afectează redresarea economiei sunt: prețurile mari din sectorul energetic, la alimente și provocările sectorului agricol. De asemenea, Banca Mondială prognozează că deficitul bugetar al Moldovei va fi de 4,1% din PIB în 2024 și de 3,1% în 2026.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE