22.2 C
Chișinău

Dosarul corupției la construcția drumului Leova – Bumbăta. Un angajat ASD a fost pus sub acuzare. Detalii de la Procuratura Anticorupție | VIDEO

Un angajat al Administrației de Stat de Drumurilor a fost pus sub acuzare în această săptămână în dosarul penal privind corupția la construcția drumului Leova – Bumbăta. Despre asta a anunțat șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, la o emisiune de la Rlive. Acesta a mai declarat că în dosar figurează și alte persoane importante, însă nu a dat nume.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție: „Săptămâna aceasta o persoană a fost pusă sub învinuire în acest dosar.
– Este de la Administrația de Stat a Drumurilor?
– Da, este de la Administrația de Stat a Drumurilor, nu am să dau catalogări de corupție, am să spun că drumul ăsta ne costă foarte scump și noi încercăm să vedem dacă este o normalitate un astfel de preț sau este ceva ieșit din comun.
– Dar investigați doar pe membrii sau pe reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor sau e vorba și de persoane mai sus?
– Avem mai multe versiuni de investigație, este o investigație destul de complicată, de fapt”.

Moderatoarea emisiunii i-a amintit șefului adjunct al Procuraturii Anticorupție că, anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spunea că este neînțeleasă atitudinea procuraturii pe acest caz, deoarece toate cheltuielile pentru construcția drumului au fost discutate la Comisia pentru Situații Excepționale, la care este parte și reprezentantul Procuraturii Anticorupție, informație pe care Iachimovschi a spus că o va ferifica.

OCTAVIAN IACHIMOVSCHI, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție: „Eu nu sunt sigur că Procuratura Anticorupție are reprezentanța în acea comisie.
– Deci, Procuratura Anticorupție nu a știut cât intenționează Ministerul să cheltuie?
– În acest caz, cu acest drum, noi am fost sesizați dintr-o investigație de către Centrul Național Anticorupție, am verificat toate informațiile pe care le-au acumulat ofițerii CNA și am pornit o urmărire penală. Domnul Spînu poate să aibă diferite versiuni. Noi operăm cu probe și nu cu versiuni. Acum sunt un pic mirat, chiar am să verific dacă a fost cineva membru, dar nu cred că cineva din Procuratura Anticorupție a fost membru a Comisiei pentru Situații Excepționale”.

Luni, la o emisiune în platoul postului N4, primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a cerut președintelui Maia Sandu să-l oblige pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu să facă publice contractele de construcție a drumului Leova-Bumbăta și anexele cu toate semnăturile. Edilul a spus că această arteră, care face obiectul unei urmăriri penale a Procuraturii Anticorupție, ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova.

ALEXANDRU BUJOREANU, primarul oraşului Leova: „Iar, din informația pe care o avem noi, CNA a făcut o expertiză pe acele costuri. În cadrul expertizei, se discută că au fost estimate supracosturi de la costurile de piață între 3 și 4 milioane de euro. Dacă nu este așa, atunci, repetat, îi solicităm domnului Spînu să publice acele devize pentru că, dacă e adevărat să există așa o expertiză, cel mai probabil ea și a stat la baza pornirii urmăririi penale, în care bănuit este șeful Administrației de Stat a Drumului. Crede cineva că în R.Moldova un șef de întreprindere de stat responsabilă semnează un contract de 262 de milioane de lei, fără să cunoască ministrul? Nu, nu poate fi acest lucru”.

În data de 3 mai, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a venit cu o postare pe canalul său de Telegram, în care a publicat lista documentele care au stat la baza construcției drumului LeovaBumnbăta.

”Asigurăm transparență totală. Vă îndemn pe toți să analizați toate actele postate aici, sunt 117 de documente scanate referitor la construcția acestui obiectiv. Reamintesc că acesta este primul pod peste Prut construit de la independență încoace. Întreg proiectul a fost realizat în patru etape”, a scris Andrei Spînu.

Am telefonat la serviciul de presă al Administrației de Stat a Drumurilor, pentru a afla cine este angajatul pus sub acuzare în dosarul de corupție cu privire la construcția drumului LeovaBumbăta și pentru a ne oferi mai multe detalii, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon și nici la mesaje.

Am expediat o solicitare și la Procuratura Anticorupție pentru a ne spune cine este funcționarul Administrației de Stat a Drumurilor care a fost pus sub acuzare, de ce anume este acuzat și cine sunt și celelalte persoane care la fel sunt învinuite în dosarul de corupție. De asemenea am vrut să aflăm dacă și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu sau alți reprezentanți ai Ministerului sunt implicați în dosar însă până la momentul publicării materialului, nu am primit un răspuns.

Am telefonat și la serviciul de presă al Ministerului, iar cei de acolo neau declarat trimis un link ce conține doar informația despre construcția drumului, care a fost publicată și de ministrul Spînu.

Nici Centrul Național Anticorupție nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje pentru a ne răspunde la întrebările anterioare. Construcția drumului de acces al punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022.

Inițial, costul total al proiectului a fost estimat la 250 de milioane de lei. Dar cu timpul cheltuielile au crescut cu 30 de milioane. La sfârșitul anului trecut, Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pentru „abuz în serviciu” împotriva unor funcționari din conducerea Administrației de Stat a Drumurilor, iar obiectul investigației îl constituie verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE