26.2 C
Chișinău

Bașcanul Evghenia Guțul l-a acționat în judecată pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un proces de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale | VIDEO

Bașcanul Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, l-a acționat în judecată pe președintele Parlamentului, Igor Grosu. Despre asta scrie portalul anticoruptie.md. Cererea a fost depusă în data de 20 mai, pe cale civilă, într-un proces de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale.

Acțiunea vine după ce speakerul a spus în cadrul unei emisiuni de la ProTV că Guțul nu ar avea șanse să devină membră a Guvernului, pentru că cităm: ”legea nu prevede ca bandiții să devină membri ai Guvernului”.

Așa cum procedează de obicei reprezentanții actualei guvernări, Grosu nu a pezentat niciun argument care să-i confirme afirmațiile.

Amintim că, Evghenia Guțul a acționat-o în judecată și pe șefa statului, Maia Sandu, cu privire la apărarea onoarei şi demnității. Judecătoria Chișinău sediul Centru a respins însă în 16 mai cererea bașcanului. Magistrata Natalia Russu a justificat decizia prin faptul că, potrivit Constituției, șeful statului se bucură de imunitate și nu poate fi tras la răspundere pentru declarațiile sale. Dar verdictul instanței poate fi atacat la Curtea de Apel Chişinău.

Judecătoarea a concretizat că Guțul nu va mai putea să se adreseze repetat în judecată ”cu aceeaşi acţiune, împotriva aceluiaşi pârât și cu acelaşi obiect şi aceleaşi temeiuri”.

Guțul nu a comentat deocamdată această decizie.

Întrebată într-o conferință de presă, în luna martie, de ce se întârzie numirea başcanului în componenţa Guvernului, Sandu, a spus, cităm: ”O persoană care lucrează pentru o grupare criminală, nu pentru cetățenii din Găgăuzia, o persoană care face declarații împotriva cetățenilor propriei țări, nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”, citat încheiat.

În replică, într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii a scris că declarațiile Maiei Sandu insultă toți găgăuzii.

Menţionăm că guvernatorul autonomiei a fost învestit în funcție în 19 iulie 2023, la Comrat. Niciun reprezentant al puterii centrale nu a fost prezent la ceremonie.

La sfârșitul lunii februarie, deputații independenți aleși anterior pe listele Partidului ”ȘOR”, declarat ilegal, s-au adresat la Curtea Constituțională pe marginea refuzului președintelui de a o desemna pe Evghenia Guţul în echipa Guvernului.

Sandu și-a exprimat poziția și în celebrul interviu oferit jurnalistului rus Iurii Dudi. Atunci când acesta i-a replicat că astfel se încalcă legea și că nu există o decizie de judecată pentru astfel de acuzații, Sandu a spus pur și simplu că nu consideră așa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE