27.2 C
Chișinău

Start noilor antrenamente cu rezerviștii Forțelor Armate. Care este scopul exercițiilor | VIDEO

Armata desfășoară de ieri noi exerciții cu rezerviștii militari. Potrivit Ministerului Apărării, timp de cinci zile, aceștia vor studia regulamentele și vor participa la ședințe de tragere conform programului de pregătire.

Scopul antrenamentelor este verificarea aptitudinilor rezerviștilor și familiarizarea lor cu echipamentul, tehnica și armamentul din dotarea Armatei. Instruirea se desfășoară în conformitate cu Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul curent. Ministerul Apărării mai informează că în perioada mai-iulie, tehnica militară se va deplasa din locurile de dislocare permanentă spre cele temporare.

Potrivit comunicatului, acțiunea are loc în legătură cu procesul de renovare a unor unități militare ale Armatei Naționale și în acest context, este preconizată detașarea tehnicii din dotare. Aceasta va circula pe drumurile naționale din centrul și nordul țării, pe timpul nopții, pentru a nu perturba traficul rutier. Ministerul Apărării menţionează că deplasarea tehnicii are loc în conformitate cu Planul activității Armatei Naționale pentru anul curent și nu are tangență cu situația de securitate din regiune.

Două luni au trecut de la ultimele antrenamente în care au fost mobilizați rezerviștii. Instruirile s-au desfășurat în cadrul unui exercițiu multinațional, “Justice Eagle 2024”, în România, cu implicarea soldaților de peste Prut și a celor americani. Tot împreună că ostașii din SUA, 150 de militari de-ai noștri s-au antrenat și în luna aprilie. Aceste instruiri au fost primele multinaționale din anul curent.

Amintim că cel mai recent antrenament – „Swift Response-2024” – la care au participat peste 400 de militari moldoveni și americani, a avut loc în perioada 9-16 mai. Soldaţii batalionului „Fulger”, precum și cei din SUA, au efectuat trageri de luptă, dar şi salturi cu parașuta din două aeronave militare americane C-130 Hercules.

Potrivit Ministerului Apărării, aceste instruiri sunt parte a exercițiului multinațional „Defender Europe 24”, despre care NATO spunea că este organizat pentru a simula cum ar interveni trupele americane în sprijinul aliaților europeni din țările care se învecinează cu Rusia și de pe flancul estic al alianței în cazul în care ar izbucni un conflict. Aproximativ 90.000 de militari sunt implicaţi în aceste instruiri care se desfășoară până la sfârşitul lunii mai.

Potrivit NATO, în total, la „Defender Europe 24”, participă peste 50 de nave: de la portavioane până la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie.

Instruirile se desfășoară cu implicarea tuturor statelor NATO. Republica Moldova este singura țară nemembră și necandidată la aderarea la Alianța Nord-Atlantică, care, prin participarea la exercițiul ”Swift Response-2024”, parte a exercițiului multinațional „Defender Europe 24”, va găzdui activități în cadrul celor mai mari manevre militare ale NATO de la Războiul Rece încoace.

De la începutul luptelor în Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare prin finanțare de la structurile europene, dar și-a crescut treptat și propriul buget pentru apărare. Se întâmplă în ciuda statutului său de neutralitate militară. Prin urmare, anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, până la aproximativ un miliard 700 de milioane.

Iar anul acesta este estimat la aproape 2 miliarde de lei, cu 262 de milioane mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE