26.2 C
Chișinău

Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel Chișinău, achitarea lui Vlad Filat: Acuzatorii cer șapte ani de pușcărie și confiscarea a 13 milioane de lei | VIDEO

Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel Chișinău, achitarea lui Vlad Filat, după ce judecătoria Chișinău a pronunțat decizia potrivit căreia fapta incriminată fostului premier nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani. Procurorii solicită casarea sentinței și recunoașterea politicianului drept vinovat. Totodată, acuzatorii cer șapte ani de pușcărie și confiscarea a 13 milioane de lei, contravaloarea sumei care a constituit obiectul spălării banilor.

Într-un comunicat, ”Procuratura Anticorupție remarcă discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta. Instituția spune că deși sentința a fost motivată prin faptul că nu există elemente ale infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale”.

Procurorii mai afirmă că în timpul examinării dosarului judecătorii s-au manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, au lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri au respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod au refuzat audierea martorilor acuzării. Fostul premier nu a venit deocamdată cu o reacție.

Nici Judecătoria Chișinău nu a comentat încă demersul procurorilor.

În data de 7 mai, Vlad Filat a fost achitat în dosarul spălării de bani. Asta după ce procurorul Nadejda Busuioc ceruse ca el să fie condamnat la 7 ani de închisoare.

Potrivit învinuirii, în 2013, Filat a spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei ”dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. Potrivit acuzării, el a cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru Partidul Liberal-Democrat. Acuzarea susține că banii au provenit din frauda bancară, afirmații respinse de Filat. Pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE