26.2 C
Chișinău

„Pentru care democrație i-au înmânat premiu dacă în țară au fost închise 13 posturi TV”. Ce părere au chișinăuienii despre noul premiu acordat Maiei Sandu, numit „Robert Blum pentru Democrație 2024″ | VIDEO

Duminică, președinta Maia Sandu a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024” însoțit de 25000 de euro, oferit sub patronajul Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Am ieșit în stradă să întrebăm chișinăuienii ce părere au despre asta și cât de meritat este.

„- Am auzit.
– Care este părerea dvs?
– Nu are ea nevoie de nici un premiu.
-De ce?
– Dar cum procedează ea? Democrație? Care democrație? Aici nu este nici un fel de democrație, ce dictează ei, aceia și fac.
-Pentru care democrație i-au înmânat premiu dacă în țară au fost închise 13 posturi TV și peste 50 de portaluri?
-Nu știu de ce Europa are o așa atitudine, dar probabil nici ei nu sunt la curent cu ce se întâmplă în țară sau cu ochii închiși se uită la asta”.

„-Ați auzit că președintele țării a primit premiul pentru democrație?
-Cât este de fericită, ce folos că noi pensionarii atât am dat pentru Moldova și nu primim nimic. Eu am o experiență de muncă de mai bine de 50 de ani și eu pensionară continui să lucrez. Și eu vreau ca Moldova să fie nu democratică, pentru că actuala democrație îmi aduce aminte că demonii conduc”.

Unii dintre interlocutorii noștrii ne-au spus că nu știu nimic despre premiul oferit.

„-Nu am auzit. Asta nu este bine.
-De ce?
– Pentru că trebuie să dea oamenilor, nu ea să câștige, ce folos că ea a câștigat, nu am înțeles cu ce”.

„Eu nu sunt la curent, prima dată aud. Consider că ei nu fac corect, deoarece închid toate posturile TV, eu mă uit acasă că toate canalele sunt închise și nu pot să privesc nimic, nu se comunică nici un fel de știri, ce se face acolo în Rusia și în genere ce se întâmplă în lumea asta”.

Chișinăuienii ne-au spus că Maia Sandu nu merită acest premiu sub nici o formă, iar banii care aceasta a zis că îi va dona ar putea însemna o corupție pasivă înainte de alegerile prezidențiale.

„Premiul pentru democrație? Nu știu cât e de meritat, nu vreau să spun că la noi este democrație 100%.
– Ce ar trebuie Maia Sandu să facă cu acești bani?
– Să nu-și cumpere mașină și apartament, dar să-i doneze la o casă de bătrâni, la o casă de copii, sunt nevoiași foarte mulți la noi în țară”.

„Nu, nu merită, pentru ce i-a fost oferit acest premiu, pentru care merit, spuneți-mi? Eu simt că ea nu va mai fi președinte, ea trebuie alungată, deoarece nouă ne este greu, îndeosebi pensionarilor și ea trebuie alungată”.

„-Nu va oferi acești bani nimănui.
-Dar cum considerați, acești bani, pe care îi va dona, nu înseamnă o corupție pasivă înainte de alegeri?
-Desigur”.

Amintim că, Maia Sandu a mai primit un premiu însoțit de 30 000 de euro, dar la Timișoara, România. Reprezentanți ai opiniei publice au calificat atunci acceptarea banilor ca pe o sfidare a bunului simț sau ca pe un act de corupere a unui demnitar. Ulterior, Centrul Național Anticorupție a declarat că Maia Sandu poate lua banii de la Primăria Timișoara, pentru că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista de cadouri din Legea integrității. Au urmat și alte critici, astfel că în cele din urmă, Sandu a donat suma unui ONG.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE