17.7 C
Chișinău

Verificări zilnice și blocaje din partea poliției. Reprezentanții Găgăuziei acuză autorităţile centrale ale țării că tărăgănează construcţia parcului „GagauziyaLand” din Congaz | VIDEO

În cel mai mare sat din Europa – Congaz – continuă implementarea proiectului „GagauziyaLand. a debutat un nou mare proiect „GagauziyaLand”. Acest parc de distracții promite să devină o adevărată perlă nu doar a regiunii, ci a întregii Republici Moldova. Noul complex de divertisment va oferi multe oportunități captivante de odihnă, va fi cartea de vizită a regiunii, va contribui la dezvoltarea economică a autonomiei și la crearea noilor locuri de muncă. Este de așteptat că zilnic acesta va fi vizitat de mii de oameni din toată țara și din străinătate.

Dar, potrivit reprezentanților regiunii, autorităţile centrale ale țării tărăgănează construcţia parcului, creând obstacole artificiale sub diverse pretexte, exercitând astfel o presiune fără precedent.

Potrivit unor relatări din presă, Poliția a blocat intrarea pe teritoriul GăgăuziyaLand pentru a împiedica lucrările. Oamenii legii opreau camioanele cu materiale de construcție și inspectau șoferii.

Jurnaliştii Canal 5 au surprins momentul când pe şantier şi-au făcut apariţia angajaţii de la supraveghere tehnică şi Fisc. Întrebaţi de prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Ilia Uzun, cei de la ANST i-au spus că au venit să facă verificări la sesizarea Cancelariei de Stat.

„- Aţi venit aici din cauza unei reclamații?
– Nu, avem o sesizare de la Cancelaria de Stat.
– Dacă aţi venit neautorizat, nu aveţi dreptul.
– Noi am prezentat toate documentele.
– Trebuie să faceți o adresare scrisă, corect?
– Corect.
– Deci, aţi venit aici pe baza unei plângeri de la Cancelaria de Stat?
– Nu plângere, ci sesizare.
– Sesizare, asta înseamnă că încercați să suspendați un obiect atât de bun”.

Inspectorii de supraveghere tehnică spun că până la începerea lucrărilor de construcție nu au fost încheiate toate acordurile necesare.

„- Problema iniţială este că la eliberarea autorizațiilor nu s-a convenit cu furnizorul de energie electrică.
– De unde aţi luat asta?
– Pentru că nu este aviz, la eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectare se indică numărul avizului.
– Și când se acordă aviz, credeţi că oamenii nu înțeleg, toate astea pot fi finalizate și comunicate, așa se face orice construcție”.

La rândul său, angajata de la Fisc a declarat că a venit să se asigure că sunt toate actele necesare pentru construcție.

„Nu am venit să opresc, am venit doar sa confirm faptul ca sunt autorizaţii pentru construirea acestui obiect. Este o vizită fiscală, nu este un control, şi nici verificare”.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a comentat pe canalul său Telegram inspecțiile efectuate de serviciile guvernamentale.

„Astăzi Maia Sandu a încercat din nou să priveze Găgăuzia de visul nostru comun. Reprezentanții a trei autorități de control au început practic simultan verificări și au încercat să blocheze construcția parcului de distracții GagauziyaLand. O presiune uriașă este exercitată nu doar asupra companiei de construcție și subcontractanților. Autoritățile îi intimidează deja chiar și pe cei care „au îndrăznit” să ofere servicii de aprovizionare cu materiale de construcție. Și chiar ieri poliția a verificat meticulos fiecare vehicul care intra și ieşea de pe teritoriul viitorului parc. (…) În ciuda presiunii tot mai mari, cu siguranță vom finaliza construcția „GagauziyaLand”. Acest proiect este așteptat cu nerăbdare în fiecare familie găgăuză, este o investiție în viitorul Găgăuziei!”, a subliniat Evghenia Guțul.

Cancelaria de Stat, de la care am solicitat un comentariu, ne-a recomandat să ne adresăm la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, dar acesta nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre.

Localnicii au confirmat că așteaptă cu nerăbdare să-și aducă copiii în noul parc de distracții.

„Satul nostru este mare și copiii chiar au nevoie de asta. În genere este grozav, dacă totul va fi gratuit, este foarte bine pentru satul nostru, pentru că oamenii nu au salarii foarte mari, așa că ne vom duce să-i bucurăm pe copiii noştri. În plus, acolo se vor deschide noi locuri de muncă și va fi, de asemenea, foarte bine pentru consăteni”.

„Minunat, salut acest fapt, mulțumesc și multe, multe cuvinte bune celor care fac bine. Iar în ceea ce privește gratuit, este şi mai bine, în timpurile noastre, gratuit pentru copii este fantastic. În primul rând, Congaz se va dezvolta, punctele de vânzare, toate astea vor fi doar un plus pentru buget, pentru dezvoltarea Congazului în general”.

„O decizie foarte bună, deoarece am doi copii mici și nu avem deloc un loc de joacă pentru copii, așa că este o decizie foarte bună”.

„Este chiar necesar, asta rămâne pentru copii, tinerii părinți, pentru toţi. Trebuie să finalizăm construcţia, pentru că ei vin și pleacă, iar copiii și oamenii rămân”.

„Este un proiect bun, cred că va fi interesant pentru copii, chiar dacă vor veni nepoții mei, cu bucurie i-aş aduce aici”.

Amintim că, în 13 septembrie, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat startul construcției parcului gratuit de distracții „GagauziyaLand”. Implementarea acestui proiect grandios este susţinută de politicianul Ilan Şor. Acest obiect şi multe alte proiecte de infrastructură și sociale din regiune sunt realizate din fonduri extrabugetare

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE