17.2 C
Chișinău

„Război al declarațiilor între șefa PA și conducerea CRJM: Cum a reacționat Veronica Dragalin la acuzațiile privind blocarea intenționată a Reformei Justiției

Un adevărat război al declarațiilor a izbucnit între șeful Procuraturii Anticorupție și conducerea Centrului de Resurse Juridice. Șefa Procuraturii Anticorupție a venit cu o reacție, după ce Centrul de Resurse Juridice a spus că „procurorii anticorupție doresc să blocheze verificarea integrității lor, chiar și cu prețul încălcării legii”. Într-o postare pe Facebook, Veronica Dragalin a calificat acuzațiile ca fiind false, și le-a adresat mai multe întrebări celor de la CRJM.

”Ați lansat acuzații publice că nu am fost eu autoarea scrisorii din 14 mai 2024 din ce motiv? Educația și experiența mea profesională nu demonstrează că sunt suficient de inteligentă să pot analiza informație din punct de vedere de procuror conform legislației naționale și principiile CtEDO? Experiența mea de viață în diasporă înseamnă că nu cunosc limba română suficient de bine să pot formula propoziții mai complexe? Sunt prima femeie pe funcție așa înaltă în sistemul procuraturii și nu de același nivel ca Dvs. sau alți bărbați importanți? Am trăit majoritatea vieții mele într-un actual stat de drept spre deosebire de cei care tot reformează justiția în Moldova de zeci de ani cu mare succes, ridicând salarii mult mai mari ca procurorii și pe timpul oligarhilor și acum? 5) Am îndrăznit să ridic întrebări legitime despre o procedură care generează salarii și mai mari pentru foarte multe persoane, inclusiv rudele Dvs.?”, a scris Dragalin pe o rețea de socializare.

În context, șefa PA a mai scris că va continua să lupte împotriva corupției și în interesul cetățenilor.

”Nu am timp să răspund la toate aberațiile pentru că lucrez ca procuror la dosare penale importante. Fiți siguri că voi lupta în continuare împotriva corupției și în interesul cetățenilor noștri. Sunt sigură că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, avem un Procuror-șef Anticorupție independent, imun la orice influență”, a precizat ea.

La scurt timp după postarea lui Dragalin, președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a scris pe rețelele de socializare că procesul de evaluare a procurorilor trebuie să continue și s-a arătat sigur că instituțiile statului vor analiza probele pe care le va aduce șefa Procuraturii Anticorupție.

”Procurorii onești nu au de ce se teme. Discuțiile în contradictoriu pe rețelele sociale doar submină procesul de vetting. Sunt sigur că celelalte instituții ale statului și Comisiile Vetting și Pre-Vetting vor analiza cu cea mai mare atenție și diligență probele pe care le aveți. Pentru Dumneavoastră, eu am fost mereu la un sunet distanță pentru orice clarificări. Vă asigur că nici eu, nici colegii mei, nu suntem oponenții Dumneavoastră în lupta veritabilă cu corupția”, a precizat Vladislav Gribincea.

Disputele la acest subiect au început după ce Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, a depus cererea de demisie după ce în spațiul public a apărut o scrisoare a Procuraturii Anticorupție în care se spune că aceasta ar avea legături cu Veaceslav Platon și cu avocatul Aureliu Colenco.

Atât Răducanu, Colenco și Platon au negat acuzațiile. Președintaele Maia Sandu a declarat că nu a văzut probe, ci doar acuzații, iar la rândul său, procurorul-șef Anticorupție Veronica Dragalin în platoul unui alt post – Jurnal TV – a dat de înţeles că președintele ştia despre situația din jurul Tatianei Răducanu.

Subiectul a stârnit reacții pe rețelele de socializare, iar unii au scris că Drăgălin a declarat război tuturor va investiga dosare împotriva celor de la putere. Fostul deputat Alexandru Slusari a scris într-o postare că este șocat de scrisoarea Procuraturii Anticorupție.

”Dacă informația, expusă în această scrisoare, are probe concludente, atunci apare întrebare pertinentă dacă doamna Sandu mai are dreptul moral să mai candideze pentru următorul mandat de președinte” La acest subiect s-a expus și dostul președinte al Curții
Constituționale, Alexandru Tănase.

Potrivit lui, din punct de vedere politic factura o va plăti, mai întâi de toate, Maia Sandu în actuala campanie electorală. Iar președintele PDCM, fostul premier Ion Chicu a scris că pe ”reforma justiției” s-a pus cruce nu acum, dar atunci, când Răducanu a fost inclusă de Maia Sandu în această Comisie.

Și politicianul Sergiu Mocanu a scris că președintele, Maia Sandu trebuie să-și asume tot ce e legat de Tatiana Răducanu, Veronica Dragalin și tot procesul de reformare a justiției.

Fostul ministru de Externe Tudor Ulianovschi a scris că demisia lui Răducan, unul din evaluatorii Comisiei de Pre-vetting în reforma justiției lui Maia Sandu ridică multe semne de întrebare, dar reacția publică a unor membri PAS la acest subiect deja nu mai impresionează pe nimeni, căci PAS-ul ori de câte ori greșește sau mimează orice concurs, găsesc scuze și explicații în “mâna grupărilor oligarhice” pe care tot ei i-au lăsat să plece peste hotarele țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE