-0 C
Chișinău

Încă 8 instituții de învățământ ar putea fi lichidate săptămâna aceasta, conform unui proiect al ministrului Educației. Directorul uneia dintre instituții: Nu am primit nicio informație | VIDEO

Săptămâna aceasta ar putea fi lichidate opt instituții de învățământ. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus consultărilor publice de către ministrul Educației, Dan Perciun. 

Astfel, potrivit documentului:

1.Școala Profesională din Alexăndreni, Sîngerei ->Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor, Bălți
2.Şcoala Profesională Corbu, Dondușeni -> Şcoala Profesională din Cupcini, Edineț
3.Școala Profesională Glodeni -> Şcoala Profesională, Rîşcani
4.Şcoala Profesională Teleneşti/Şcoala Profesională Rezina ->Instituția Publică Şcoala Profesională, Orhei
5.Colegiul „Gheorghe Asachi”, Lipcani -> Colegiul Pedagogic ”Ion Creangă”, Bălți
6.Colegiul Tehnologic din Chişinău -> Instituția Publică Centrul de
Excelenţă în Industria Uşoară, Chișinău
7.Şcoala Profesională din Vulcăneşti, UTA Găgăuzia -> Şcoala Profesională din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia.

Motivul invocat în document ar fi scăderea bruscă a numărului elevilor, nivelul ridicat de abandon școlar, dar și numărul mare de instituții de învățământ profesional tehnic susținut din bugetul de stat și prin urmare o utilizare ineficientă a banului public. De asemenea, se mai notează că, după fuzionare, angajații vor trece la instituții care absorb. În cazul imposibilității transferului unor salariați, disponibilizarea se va face în conformitate cu legislația muncii, iar cheltuielile vor fi suportate de școlile la care au lucrat.

Contactată de Canal 5, directoarea colegiului „Gheorghe Asachi”, Lipcani care urmează a fi absorbită săptămâna aceasta nea declarat că nu a fost informată personal despre existența documentului care încetează activitatea școlii.

Reporter CANAL 5: Ați fost informați, ce v-au spus?

DANIELA DIDIC, directoarea colegiului „Gheorghe Asachi”, Lipcani: Nimic absolut. Doar cât am fost noi la conferință de presă, dar mai mult nu am avut nici un mesaj, nici un apel. Am văzut plasat la Guvern pe ordinea de zi. Am așteptat poate în baza comentariilor sau a conferinței de presă că cineva o să ne audă și că o să încerce să ne asculte măcar, dar nu”.

Amintim că, recent, la o conferință de presă, reprezentanții Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani, au cerut autorităților să renunțe la ideea de comasare, pentru că, reforma va lăsa fără loc de muncă zeci de profesori, iar sute de elevi vor avea de suferit, pentru că cea mai nordică instituție amplasată la 130 de kilometri față de Bălți, cum se prevede în proiectul de fuzionare, este foarte departe.

Directorul școlii din Lipcani spunea că, nu toți părinții, nu toți elevii își permit deplasarea la Bălți pentru a continua să învețe și, în plus, școala lor a fost dotată cu tot rechizitoriul necesar pentru studii de calitate. Anterior, instituția a organizat și un protest.

Ministrul Dan Perciun spunea însă că numărul de copii care merg la colegiu este mai mic decât ar trebui pentru ca acesta să poată exista în continuare. Cifra ar trebui să fie de circa 350 de elevi în școlile profesionale și 700 de elevi pentru colegii. La școala din Lipcani învață însă și copii cu dizabilități, care nu au cum să se deplaseze în altă parte.

De la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat și câteva universități, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. Totodată, un alt proiect al Ministerului prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze. Pentru a-i duce în instituții mai mari, părinții copiilor ar urma să primească câte o mie de lei pe lună.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE