17.2 C
Chișinău

Grâul pe care Republica Moldova îl exportă în România, ar fi de fapt ucrainesc. Expert de peste Prut: „Comercianți îmi spun exact același lucru” | VIDEO

Grâul pe care Republica Moldova îl exportă în România este de fapt ucrainesc. O spune expertul în piața de cereale, Cezar Gheorghe. El a făcut această declarație în cadrul unei emisiuni de la postul tv Prima News de peste Prut. Acesta vorbește despre ipoteza potrivit căreia, nu Moldova exportă în România. La noi ar veni mărfurile din Ucraina, care ar fi înregimentate și ștampilate, după care sunt trimise în statul vecin.

CEZAR GHEORGHE, expert în piața de cereale: „Știm cu toții acea propoziție că în război se fac cele mai mari profituri și e logic să se întâmple așa pentru că dacă ei o categorie de marfă și îi schimbă originea și vezi că e origine moldovenească ai alt statut tarifar și permisiunea de a o vărsa în România. Credeți-mă, stau de vorbă cu comercianți din RM și ei îmi spun exact același lucru”.

Declarația a fost făcută pe fundalul cifrelor care arată că Moldova a exportat în România, la sfârșitul lui 2021, aproape 15 mii de tone de grâu, iar după începerea războiului, cantitatea a urcat la 74.000 de tone de grâu, pentru ca în trimestrul III al anului 2023 cifra să urce exploziv, la 317.000 de tone.

Președintele Asociației Forța Fermierilor a declarat pentru Canal 5 că acest lucru a afectat foarte grav agricultorii moldoveni. El afirmă că Moldova nici nu este în stare să producă atâta cât exportă.

ION PLĂMĂDEALĂ, președintele Asociației Forța Fermierilor: „Se vede din star că aici este ceva la mijloc. Noi am vorbit despre situația dată doi ani de zile și spunem că o să se întâmple așa ceva și iată că acest lucru s-a și întâmplat, analiștii au analizat și au prezentat cifrele, practic asta s-ar fi numit o documentare. Pentru agricultorii din RM asta este foarte și foarte grav. Dacă vedeți prețul la floarea soarelui care astăzi este sub opt lei și practic toți agricultorii din RM au vândut floarea cu șase lei, noi avem pierderi directe de un miliard 500 de milioane de la 700 de mii de tone în rezultatul cărora nu răspunde nimeni din guvern. De faptul că ei au alocat un miliard jumătate subvenții agricultorilor strigă în gura mare toți laolaltă, dar că au pedepsit agricultorii și i-au lăsat săraci cu peste un muiliard jumătate de lei, nu spune nimeni acest lucru”.

Amintim că, urmare a revoltei fermierilor din țările UE, Comisia Europeană a interzis importurile în cinci state din comunitate. Guvernul de la București a dat asigurări că majoritatea cerealelor care au intrat în România la începutul acestui an au luat drumul exportului. Dar datele Institutului Național de Statistică contrazic afirmațiile.

Potrivit cifrelor obținute de la INS de Radio Europa Liberă România, în țară a fost dus grâu, porumb și rapiță, iar cel mai mare importator a fost Republica Moldova. Și datele Biroul Național de Statistică de la noi arată că, România rămâne în continuare principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, cu o cotă de 32,1% din totalul exporturilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE