22.2 C
Chișinău

„Festivalul Prieteniei între Popoare”, organizat de blocul politic „Victorie” la Orhei, Comrat, Taraclia și Bălți. Ilan Șor a anunțat despre lansarea campaniei „spuneți nu aderării la Uniunea Europeană” | VIDEO

Muzica și voia bună au domnit sâmbătă în patru localități din țară: Orhei, Comrat, Taraclia și Bălți unde a avut loc „Festivalul Prieteniei între Popoare”, organizat de blocul politic „Victorie”. În Orhei, sărbătoaea s-a desfășurat în parcul reabilitat recent. Toți musafirii sau distrat pe cinste și în plus au savurat din bucatele alese ale țărilor din comunitatea eurasiatică: Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan și care au fost oferite gratuit. La sărbătoare au venit nu doar orheieni, ci și din multe alte raioane ale țării.

„Reprezint cultura Kazahstanului. Avem plăcinte, frigărui tradițional și tăieței. Cea mai populară mâncare este frigăruiul, este din carne de miel și se prepară la jaratic”.

„Prezint cultura Belarusă. Avem pe masă bucate cum ar fi zemfire, mere coapte, învârtite cu varză, icre, clătitie cu vișină și cu mere”.

La corturile amenajate, oamenii au fost serviți cu clătite rusești și beloruse, în care vedetă a fost umplutura de cartofi. Frigăruii armenești au umplut Grădina Publică Orhei cu aromele lor condimentate, iar pilaful și dulciurile kârgâze au fost o descoperire pentru mulți localnici, care și-au potolit setea cu un ceai îmbietor din tradiționalul samovar.

„Am pilaf cu carne, tare gustos”.

„Am luat pentru două persoane. Eu sunt pentru prima dată la Orhei”.

„Atmosfera este veselă, cântă muzică, oamenii sunt mulțumiți. Ne-am deservit cu diferite prăjituri”.

Organizatorii au avut grijă să ocupe și timpul copiilor, care au fost distrați de animatori și care s-au putut zbengui pe tobogane și caruseluri. Iar doritorii de a-și testa norocul au participat la concursuri distractive, precum și la o tombolă cu premiul mare – un telefon mobil.

Primarul Tatiana Cociu i-a îndemnat pe participanții la eveniment să promoveze prietenia și înțelegerea între popoare, de dragul păcii și a prosperității țării noastre.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: „Vrem să vă spune din start că suntem foarte bucuroși și pentru oamenii care au reușit să ajungă la noi și din alte localități și din alte țări. Vrem să vă spunem că tot ce vedeți aici așa cum vă spuneam sunt tradițiile țărilor Uniunii Economice Asiatice”.

În fața publicului a vorbit și liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor. El a menționat că locul Republicii Moldova este acolo unde țara e cel mai bine primită, adică în Uniunea Economică Euroasiatică.

Potrivit lui Șor, prin această sărbătoare, blocul ”Victorie” a lansat campania „spuneți nu aderării la Uniunea Europeană”, deoarece UE va aduce sărăcie și stagnare, iar Comunitatea Eurasiatică va aduce dezvoltare și prosperitate.

ILAN ȘOR, liderul blocului politic „Victorie” : „Calea noastră este spre Asia. Calea noastră este împreună cu Rusia. Calea noastră este acolo unde gazul și electricitatea vor fi foarte ieftine pentru neamul nostru, unde legumele și fructele vor fi cumpărate în mare cantitate și la prețuri bune. Calea noastră este acolo unde se vor construi fabrici și uzine, unde vor fi locuri de muncă pentru oamenii noștri. Calea noastră este împreună cu Rusia deoarece dacă vom merge împreună vom construi o țară nouă, bogată și minunată. Dragi prieteni, Uniunea Europeană este război, dar Rusia este un partener de încredere și protecție de dușmani”.

Festivalul Prieteniei între Popoare s-a desfășurat și în Taraclia, unde, la fel, a fost veselie și armonie.

VEACESLAV LUPOV, primarul Taracliei: „Eu cred că aceasta este sărbătoare minunată. Este este un prilej bun ca oamenii să vadă cum locuiesc alte neamuri în prietenie și acord. Iar asta este minunat. Trebuie mai mult să prietenim”.

VADIM FOTESCU, deputat independent: „Astăzi la această sărbătoare s-au prezentat țările euroasiatice. Eu sunt sigur că generația în vârstă ține minte bucătăria, tradițiile și obiceiurile acestor țări. Ne-am dori foarte mult ca tânăra generație să poată cunoșate mai multe despre aceste state. De ce? Pentru că oamenii din țara noastră au dreptul la alegere”.

Și-au dat întâlnire pentru a sărbători buna înțelegere și locuitorii orașelor Bălți și Comrat.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Eu știu că astăzi sunt prezenți mai mulți locuitori din diferite raioane ale țării noastre. Noi vă salutăm și vă mulțumim că sunteți astăzi alături aici. Bună seara tuturor”.

Și în capitala de nord a țării, oamenii s-au prins de mâini și au format o horă imensă..

La sărbătoarea din cele 4 orașe au luat parte zeci de mii de oameni.Sărbătoarea s-a încheiat cu un concert online susținut de trupe și interpreți din Rusia printre care A-Studio, Dmitrii Caldun și Filip Kirkorov. Artișii au înregistrat mesaje video în care au felicitat participanții la festival cu ocazia desfășurării evenimentului și și-au exprimat speranța că la anul neapărat vor evolua pe o scenă din Republica Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE