23.9 C
Chișinău

Date ANSP: Peste 5700 de persoane din Republica Moldova nu cunosc că sunt infectate cu HIV

Peste 5700 de persoane din R.Moldova nu cunosc despre faptul că sunt infectate cu HIV. Datele au fost prezentate de ANSP, transmite Deschide.MD.

Conform sursei citate, actualmente în republică trăiesc 17 034 de persoane cu HIV, dintre care doar 11 297 persoane își cunosc statutul. În acest sens, cei peste 5700 de persoane care nu-și cunosc statutul reprezintă o sursă de infecție și contribuie la răspândirea acesteia.

Potrivit Agenției, majoritatea persoanelor depistate cu infecţia HIV sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, astfel un aspect important privind infecția cu HIV este educația și sănătatea sexuală în rândul acestora.

Testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. Aceasta este disponibilă atât în sectorul non-guvernamental, cât și în instituțiile medico-sanitare publice și se realizează, inclusiv prin clinicile mobile și distribuirea testelor prin intermediul farmaciilor.

În R.Moldova, sunt prestate servicii de prevenire HIV pentru grupurile – cheie ale populației, care geografic acoperă tot teritoriul. În anul 2023, de aceste servicii au beneficiat peste 29 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoane utilizatoare de droguri intravenos – 16 823 persoane, lucrătoarele sexului comercial – 7 964 persoane și bărbații care practică sex cu barbați – 5 038 persoane.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE